Your Cart

Staren naar sterren en filosoferen over de ruimte

Filosoferen over de ruimte“Waarom willen mensen eigenlijk naar de ruimte toe?” vroeg mijn jongste toen hij vier was. Hij voegde er ook nog een redenering aan toe: “Want de aarde zit in de ruimte dus we zijn al in de ruimte.” Hij zei het toen we op een heldere winteravond naar de hemel staarden. Staren naar sterren zet je duidelijk aan het filosoferen over de ruimte.

De donkere sterrenhemel confronteert je met de grootsheid van het heelal maar vooral met alles wat we nog niet weten én dat zet aan het denken. Daarom dus is het zo leuk om samen met je kind naar de sterrenhemel te staren. Ga samen in een ligbed liggen of op een kleed in het gras en staar naar boven. Wacht rustig af wat voor gedachten er bij je kind ontstaan. Komt er niks, dan heb ik wel wat leuke vragen voor je om aan hem of haar te stellen. Als extraatje hebben we ook nog twee doetips om samen een raket te bouwen.

Vraag 1: Hoe ruim is de ruimte?

Starend naar de sterren overvalt je al snel het gevoel dat je zelf nogal nietig bent ten opzichte van die grote ruimte. Spreek dit gevoel naar je kind uit en kijk hoe hij reageert. Stel vervolgens nog wat vragen zoals deze:

  • Waar begint de ruimte?
  • Waar houdt de ruimte op?
  • Zou de ruimte een vorm hebben?
  • Zou de ruimte heel hoog of heel breed zijn?
  • Kan de ruimte krimpen?
  • Kan de ruimte oneindig lang doorgroeien?
  • Komt er een moment waarop de ruimte niet meer veranderd?

Vraag 2: Bestaan aliens?

In de sciencefictionfilm Contact zegt onderzoekster Dr. Eleanor Arroway (gespeeld door Jody Foster): “De ruimte is zo groot, het kan niet anders dan dat er daar ergens nog meer leven is”. Wat denkt jouw kind? Is er ergens in de ruimte nog ander leven?

Je kunt hierbij ook nog deze vervolgvragen stellen:

  • Waarom denken veel mensen dat aliens groen zijn?
  • Waarom denken veel mensen dat aliens slechte bedoelingen zullen hebben?
  • Kunnen we bewijzen dat er geen aliens bestaan?
  • Hoe weet je zeker dat je een alien kan herkennen?
  • Zijn de wonderlijke wezens diep in de oceaan ook aliens?
  • Zou er een alien op jou kunnen wonen? Dus dat jij zijn planeet bent?

NB Deze vragen komen uit het spel Denktekenen: 45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten

Vraag 3: Van wie is de ruimte eigenlijk?

Kunnen we zomaar zeggen dat Mars van de mens is?De mens is al jaren druk bezig om de ruimte verder te verkennen. Dat begon met een landing op de maan. Maar inmiddels planten we al robots op Mars. Maar mag dat allemaal zomaar, want van wie is de ruimte eigenlijk? Wat vindt jouw kind?

Vraag 4: Mogen we de ruimte vervuilen?

Vertel je kind dat in de ruimte veel afval van de mens rondzweeft. Bij elke ruimtemissie laat de mens rommel achter. Ook zwerven er veel satellieten rond die het niet meer doen. Alles wat de mens ooit in de ruimte achterliet blijft eindeloos rond de aarde draaien. Voor de bemande ruimtestations kan dit afval behoorlijk gevaarlijk zijn. Daarom houdt de NASA samen met het Amerikaanse Ministerie van Defensie al het ruimteafval goed in de gaten. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig – of misschien niet zo aardig – maar mag de mens de ruimte eigenlijk wel zo vervuilen? Wat vindt je kind?

Tip

Blijkt uit deze gesprekken dat je kind de ruimte interessant vindt? Dan kun je misschien ook eens met hem filosoferen naar aanleiding van sciencefiction. Hier vind je tips.

Doetips: Bouw je eigen raket

Wil je kind ook een reisje naar de ruimte maken? Bouw dan samen met hem een raket. Je kunt een bruisraket of een petflesraket maken. Hieronder lees je hoe het moet. Succes verzekerd!

Bruisraket

Een raket stijgt op door stuwing. Die stuwing kun je maken door verbranding, zoals bij een echte raket, maar ook met bruistabletten! Deze raket kan je kind eventueel ook alleen maken.

Wat heb je nodig?
  • bruistabletten in een kokertje
  • water
  • schaaltje
  • knutselspullen om de koker een raketlook te geven.
  1. Maak de koker leeg. Bewaar de dop goed!
  2. Geef de koker een raketlook door er papier omheen te plakken en hierop te tekenen.
  3. Vul de koker ongeveer voor 1/3 met water.
  4. Ga naar buiten met een schaaltje, twee bruistabletten, de raket met water en de dop.
  5. Zet het schaaltje op de grond.
  6. Gooi de twee bruistabletten in de koker bij het water.
  7. Duw snel de dop er weer op.
  8. Zet de koker op zijn kop, op de dop dus, op het schaaltje.
  9. Doe een paar stappen naar achteren en kijk hoe binnen enkele seconden je raket gelanceerd wordt!
Hoe kan dit?

In de bruistabletten zitten chemische stofjes die op elkaar gaan reageren als er water bij komt. Dan ontstaat er een gas. Dat gas heeft superveel ruimte nodig en drukt daarom heel hard tegen de dop aan. Het kokertje wordt daarom omhoog geduwd en zo word je raket gelanceerd!

Petflesraket

Van een petfles kun je een waterraket maken. Je kunt er niet mee naar de maan of de toekomst vliegen, maar hij kan behoorlijk hoog en hard! (Maak hem daarom samen met je kind!)

Wat heb je nodig?
  • Petfles
  • Kurk die goed op de fles past
  • Naaldventiel (te koop bij fietsenwinkel)
  • Knutselspullen om de fles een raketlook te geven
  • Tuinstoel waarbij de rugleuning versteld kan worden

Om de raket te kunnen lanceren moet je lucht in de fles pompen. Daarom maak je van een kurk een afsluiter met een naaldventiel. Om deze afsluiter te maken moet je het naaldventiel door de kurk steken. Dit doe je door er eerst voor te zorgen dat de kurk even lang is als het dunne gedeelte van het naaldventiel. Houd het dunne gedeelte van het ventiel naast de kurk en kijk tot hoever de naald komt. Zet daar een streepje op de kurk. Zaag de rest van de kurk eraf. Boor daarna met de allerdunste boor een gaatje in de kurk. Steek het ventiel door de kurk. Nu is je afsluiter met ventiel klaar en kun je de raket gaan afschieten.

Die doe je het beste op een open veld met veel ruimte. De waterraket schiet namelijk behoorlijk ver en hard de lucht in en valt dus ook weer naar beneden. Je wilt niet dat hij dan op het hoofd van je buurman landt!

Vul de fles voor een derde met water en duw de kurk erop. Zet de tuinstoel neer met de rugleuning zo schuin mogelijk. Leg de fles schuin tegen de rugleuning aan met de kurk aan de onderkant. Bevestig de fietspomp op het ventiel. Pomp totdat de raket de lucht in vliegt. Je kunt de waterraket steeds opnieuw gebruiken!

Raket wordt 'getankt' Lanceerbasis van de raket Daar vliegt hij!

Ik kan je uit ervaring vertellen dat de raketten een groot succes zijn. Wij hebben deze door kinderen laten maken op een kinderfeestje van mijn middelste. Het feestje had als thema: space! Je ziet op de foto’s hoe de raket ‘afgetankt’ wordt, hoe de lanceerbasis eruit ziet, en hoe hoog ze vliegen!

 

 

Meer Ouder & Kind tips

 

Filosofie wordt kinderspel met onze materialen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 523 reviews.