Your Cart

Discussie met kinderen voorkomen?

Discussie voorkomen?Een discussie met kinderen voorkomen? Dat doe je door de discussie gewoon aan te gaan, want een discussie op zijn tijd is voor kinderen juist leerzaam.

Wat je wil voorkomen is dat de discussie uit de hand loopt of een machtsstrijd wordt. Maar hoe doe je dat? In dit blog vind je 9 tips & trics om te voorkomen dat een discussie uit de hand loopt.

Als voorbeeld nemen we een discussie tussen een vegetariër en een enthousiaste vleeseter.
Dat kan een interessant gesprek worden, maar ook hopeloos uit de hand lopen waarbij je letterlijk twee kemphanen uit elkaar moet zien te houden. Met een dosis sfeerbeheer kun je het gezellig houden. (meestal dan).

De tips in dit blog zijn van toepassing op discussies tussen kinderen maar ook op discussies tussen een volwassene en een kind. Discussie met kinderen wordt over het algemeen gezien als een zwaktebod. De angst is dat het kind doordat je naar hem luistert over je heen zal lopen. Merkwaardig idee eigenlijk. Alsof je als je aandacht toont voor de mening van een kind je gezag of autoriteit onmiddellijk kwijt bent. Onzin natuurlijk. Het is juist belangrijk om de mening van kinderen serieus te nemen. Dat is natuurlijk iets anders dan de mening van een kind klakkeloos aanvaarden of een kind altijd zijn zin geven.

Machtstrijd

Een discussie die uit de hand loopt is wel een probleem. Je moet de patstelling van een welles-nietes gevecht voorkomen. Een machtsstrijd is al helemaal uit den boze. Dan gaat het helemaal niet meer om het onderwerp maar om winnen, de baas zijn of je gelijk halen. Dus ja, zo’n uit de hand gelopen discussie moet je voorkomen.

Soms speelt oud zeer een rol. Bij een ruzie tussen broer en zus kan het zijn dat broer (die nu wil dat het hele gezin vegetariër wordt) zich al jarenlang moreel boven zus plaatst. Dan bestaat de kans dat zus sowieso tegen elke mening van broer is omdat ze het zat is om altijd in een moreel verwerpelijk hoekje geplaatst te worden. Oud zeer vraagt om begeleiding op een ander moment.

Voorkom strijd

Als volwassene moet je altijd proberen te voorkomen dat een discussie een strijd wordt. In deze strijd tegen de strijd kun je deze 9 tips gebruiken.

1. Zoek naar overeenkomsten

Soms helpt het om tijdens een discussie eerst naar de overeenkomsten in de standpunten te zoeken. De enthousiaste vleeseter vindt het misschien wel belangrijk dat het dier een goed leven heeft gehad. De vegetariër en de vleeseter houden dus allebei van dieren. De sfeer knapt er vaak enorm van op als je bij deze gezamenlijk ideeën stilstaat.

2. Kruip in andermans schoenen

Discussie voorkomen door in andermans schoenen te stappen.Het kan ook helpen om tijdens de discussie een time-out te nemen om tijdelijk andermans mening aan te moeten nemen. Een soort rollenspel eigenlijk. Je laat de twee kemphanen van mening wisselen.

Vervolgens moeten ze voordelen bedenken bij hun tijdelijk aangenomen mening. Na deze opdracht mag je de mening weer teruggeven, als je dat dan nog wil.

3. Denk als een goudvis

Humor kan wonderen doen bij een discussie met een gespannen sfeer. Ga daarom samen met de kemphanen bedenken hoe verschillende dieren tegen het probleem aan zouden kijken. Neem bijvoorbeeld een goudvis, een goudvis vindt het belangrijk dat hij zelf voldoende eten vindt en geen voedsel wordt voor een grotere vis.

Een giraf zal misschien denken: als ik de enige ben die bij dat voedsel kan, waarom zou ik het dan niet eten? Dus eet ik blaadjes en geen konijnen. Ik heb toch niet voor niets zo’n lange nek.

Een varken zal denken: ik eet dat wat op mijn pad komt en waar ik dus niet teveel moeite voor hoef te doen. Groente en fruit kost me meestal minder moeite dan dieren eten, maar… als iemand een lapje vlees voor mijn neus legt. Tja, dan eet ik dat natuurlijk.

En zo zal elk dier voor een andere kijk op de zaak zorgen. Door de focus op het creatieve denken en de grappige redenaties die daaruit kunnen volgen zal de spanning van de discussie af gaan.

4. Eerst begrepen worden, dan begrijpen

Er is ook hulp vanuit de managementhoek mogelijk: Stephen Covey. Hij staat bekend om zijn 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Een van de pijlers is: eerst begrijpen, dan begrepen worden. Dit komt eigenlijk ook overeen met de ideeën van geweldloze communicatie. Een ander kan pas ontdooien of zich flexibeler opstellen als hij erkenning en begrip heeft ontvangen voor zijn probleem.

Je kunt een discussie voorkomen door beide kemphanen de gelegenheid te geven om hun hele verhaal te vertellen. Eerst laat je – zonder bemoeienis van de tegenpartij – kemphaan één aan het woord. Je herhaalt steeds wat het kind zegt. (“Dus jij maakt je zorgen om het milieu. Je kunt er zelfs vaak niet van slapen.”)

Het herhalen van zijn verhaal geeft de ander het gevoel dat er echt naar hem geluisterd wordt. Dit proces herhaal je bij de ander. In beide gevallen mag er niets tegen de ideeën worden ingebracht. Zo hoeft ook niemand zijn idee te verdedigen, maar kan hij er gewoon enthousiast over vertellen.

Pas later worden de standpunten naast elkaar gelegd. Met de nadruk op ‘naast’. Want vaak kom je nu in een situatie dat alle partijen zien dat er voor beide kanten wat te zeggen is.

5. Compromis

Soms helpt het om de discussie te stoppen en naar een compromis te zoeken. De vegetariër wil nooit meer vlees eten en de enthousiaste vleeseter het liefste elke dag. Een compromis is in dit geval dus vrij makkelijk te vinden: flexitariër worden.

6. Agree to disagree

Een enkele keer is het overduidelijk dat de betrokken kemphanen niet van mening gaan veranderen. Je kunt dan eenvoudig met een ‘agree to disagree’ afsluiten. Zo voorkom je de discussie niet, maar je rondt hem wel af.

7. Geef nou maar toe

Het kan natuurlijk zijn dat jij, als ouder of leerkracht, zelf een van de kemphanen was. Misschien ben jij degene die geen zin had in vegetarisch eten maar krijgt je kind een lapje vlees echt niet meer door zijn keel. Het kan zijn dat je door de discussie met je kind echt aan het denken bent gezet door zijn supergoede argumenten om voortaan vegetarisch te eten. Bedenk dan dat je aan je kind een geweldig voorbeeld geeft door toe te geven dat je van mening veranderd bent door zijn argumenten.

8. Of maak kordaat een beslissing

Het kan ook zijn dat je het gewoon niet verstandig vindt als een kind in de groei helemaal geen vlees eet. Je kunt dan als volwassene beslissingen voor het kind maken zoals: ik heb je argumenten gehoord en ik wil voor een deel wel rekening met je houden maar ik wil dat je twee keer per week wel vlees eet. Je sluit hiermee de discussie. Immers, aandacht en respect voor iemands mening betekent niet dat die ander altijd zijn zin krijgt.

9. Geef keuzes

Ook kinderen hebben een ego. Het is goed voor je eigenwaarde om het gevoel te hebben dat je zelf iets besloten hebt. Geef het kind daarom het gevoel dat hij iets te kiezen heeft. Dan hoeft hij niet eens in discussie te gaan. Dat kan door bijvoorbeeld te zeggen: wil je 2 of 3 keer per week vlees eten? Dit is bij kinderen die wat moeite met autoriteit en gezag hebben sowieso een handige tip. Als ik bijvoorbeeld tegen mijn zoon toen hij twee was zei: ‘we gaan, trek je jas aan’. Dan ging hij in verzet. Als ik zei: ‘we gaan, wil je eerst je schoenen of eerst je jas aantrekken?’. Dan maakte hij een keuze en werkte mee.

Omdat ik het zeg!

Omdat ik het zeg!Omdat ik het zeg! In een autoritaire opvoeding is dit een opmerking die een kind vaak hoort.  Je voorkomt hiermee vast dat een kind overal tegenin gaat want je leert je kind braaf en volgzaam te zijn maar ook dat zijn mening niet belangrijk is. Jammer, want de mening van een kind een podium geven hoeft dus niet te betekenen dat hij het voor het zeggen heeft.

Het geeft het kind juist een oefenruimte om zijn eigen mening te testen of ontwikkelen en om zijn redeneervaardigheden te vergroten. Hoe kun je daar nou tegen zijn? Je wilt toch niet dat je kind later iedereen klakkeloos volgt en napraat zonder nadenken? Je moet dus niet een discussie willen voorkomen maar juist vaker met kinderen in discussie gaan!

Leestips

Filosofie wordt kinderspel met deze materialen

4 comments

  1. Wat duidelijk omschreven, geweldig. Het is uit m’n hart gegrepen. Dank je wel voor dit mooie blog.

  2. Wat een fijn stukje proza is dit.
    Compleet mee eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 523 reviews.