Shopping Cart
hart icoon

Tips voor een leuke leeshoek

Deel dit blog:

Tips voor de leeshoekAls je voor kinderen een leuke leeshoek creëert voor het lezen van boeken wordt samen lezen nog gezelliger! Dat is belangrijk want voorlezen draagt bij aan de taalontwikkeling en het leesplezier van kinderen. Praten over de boeken die je voorleest versterkt bovendien dit effect. Je kunt van het voorlezen en die gesprekken over de boeken een extra speciaal moment maken door een knusse leeshoek te creëren. Maar hoe je dat? Berrique Willmott van KidZ ImpulZ geeft tips. Deze kun je gebruiken voor thuis, op school en de kinderopvang! Voor baby’s, peuters, kleuters en kinderen.

Voorlezen aan je baby hoe doe je dat?

Wist je dat je al kunt gaan voorlezen als een baby een maand oud is? Een baby begrijpt de inhoud nog niet maar vindt het heel fijn om te luisteren naar een bekende stem. Als je kiest voor korte verhaaltjes en regelmatig iets voorleest, wordt het een moment van rust op de dag.

Lezen met je babyIs de baby nog heel klein (tot 4 maanden) en wil je graag met hem of haar spelen en verhaaltjes voorlezen op de bank, lekker dicht bij jou, maar niet op schoot? Dan kun je met een speciale hoes van een voedingskussen een heerlijk zacht loungekussen maken. Zo kun je de baby dicht naast je leggen op de bank of mooi voor jou op tafel. Zo maak je makkelijk een heerlijk comfortabele leeshoek voor baby’s.

Speelkleed kan ook mooi in een leeshoekHet samen lezen wordt zo een fijne gewoonte voor later, als de verhaaltjes wel betekenis gaan krijgen. Vanaf een maand of vier kan een baby gaan rollen en dan is een speelkleed een heerlijk groot speelparadijs waardoor hij toch warm en comfortabel op de grond ligt. Hierop kun je lekker samen zitten, liggen en spelen of een boekje voorlezen. Gebruik ook eens een spiegel om mee te spelen, succes verzekerd. Ook heerlijk voor in de tuin.

Er zijn ook passende shoppers waarin je het speelkleed makkelijk meeneemt, bijvoorbeeld als je op visite gaat of naar het park. Zo hebben de kleinsten een optimaal gevoel van veiligheid omdat ze in een vreemde omgeving toch op hun vertrouwde plekje kunnen liggen of spelen.

Een peuter wil graag een boekje lezen op zijn eigen stoeltje

Wordt het kind al wat groter? Dan kan het echt al meedoen aan het voorlezen. Het taalgevoel wordt daardoor ontwikkeld, en de sociale vaardigheden worden ermee gestimuleerd. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het kind dan een goed plekje heeft, waar hij makkelijk zelf kan gaan zitten. Met een eigen leeshoek voelt hij zich pas echt wijs!

Een eigen peuterstoeltje is dan echt een aanwinst. Het is belangrijk voor kinderen om écht een eigen en passend plekje te hebben. Extra leuk is dat je de naam van het kind op het stoeltje kunt laten zetten, maar een leuke filosofische uitspraak kan natuurlijk ook. Je kunt kinderen tot rust laten komen in deze lekkere stoeltjes en een boekje geven. Laat ze zelf plaatjes kijken en de plaatjes of dierengeluiden benoemen. Herhaling is heel goed en stimuleert de creativiteit dus je hoeft niet steeds nieuwe boekjes te halen. Ook een spelletje spelen aan de salontafel gaat heel goed op deze kinderfauteuils die super geschikt zijn voor kinderen tussen de 0 en 4 jaar.

Lekker lezen in je eigen tipi tent

Peuters vinden het superleuk om in een eigen tentje hun eigen privé huisje te creëren en hun eigen wereldje te bouwen… Een tafel of een paar stoelen en een laken of deken volstaan om een prachtige hut te bouwen, maar daar heb je niet altijd zin in.
Lekker lezen in je tipi-tentEen handige oplossing en bovendien veel leuker is dan een tipitent. Een heerlijk tentje met twee deurtjes en een raampje, geschikt voor binnen en buiten. Hierin kan een peuter zich echt even terugtrekken. Het staat ook nog gezellig! Bovendien is het tentje in twee seconden opgezet en opbergen gaat weer net zo snel. Hier kan een kind in zijn eigen wereld verdwijnen met een boek, iets lekkers en een drankje om tot rust te komen. Zo creëer je ook in de klas of kinderopvang fijne privéplekjes en gelijk een leuke leeshoek.

Een leeshoek met een zitzak

Loungen en lezen op je zitzakAls het kind nog wat groter is en al lekker zelf wil lezen dan is een zitzak ideaal. Voor op zijn eigen kamer bijvoorbeeld. Maar een zitzak doet het ook goed in een hoek in de klas of op de kinderopvang. Een zitzak is leuk om bovenop te springen maar vooral lekker om op te liggen lezen of chillen. Een peuterzitzak past ook in een wat kleinere kamer. Hier kan (je samen met) je kind lekker op neer ploffen, filosoferen en boekjes lezen. En met zijn eigen naam erop is het helemaal een superleuk cadeau.

Met deze producten maak je dus heel eenvoudig een heerlijke plek om lekker met kinderen te lezen en samen te kletsen en filosoferen.

Via de webshop kidzimpulz.nl kun je ontzettend veel handige items vinden voor kinderen van 0-10 jaar: zit, lig lounge!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met kidzimpulz.nl en bevat affiliate links.

Lees ook

Interactief voorlezen, zo doe je dat!

 

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 284 reviews.