fbpx
Shopping Cart
hart icoon

Ik ben een kunstenaar | recensie

Deel dit blog:

Wat is kunst? Dat is een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Iedereen heeft daar andere criteria voor. In het prentenboek ‘Ik ben een kunstenaar’ wordt dat op een grappige manier in beeld gebracht. Mooie start voor het stellen van filosofische vragen over kunst.

Een creatief jongetje ziet overal kunst in. Maar zijn moeder denkt daar anders over. Het worteltje dat hij niet lekker vindt en op zijn bord laat liggen noem hij ‘De eenzaamheid van de wortel’. Met een kapotte spiegel creëert hij een ‘Zelfportret in meervoud’ en door alle kasplantjes van mama in de koelkast te zetten ontstaat ‘Lente in de winter’. Mama wordt ondertussen helemaal gek van haar creatieve kind. Als ze uitgeput op een stoel in slaap valt, wil het jongetje iets liefs voor haar doen om het goed te maken. Maar of dat is waar mama blij van wordt, is natuurlijk de vraag.

Wie bepaalt wat kunst is?

Een heerlijk boek waarbij je met de kinderen eindeloos kunt kijken naar de uitbundig kleurrijke platen maar het nodigt ook uit om te praten over kunst. Wanneer is iets kunst? Wie bepaalt wat kunst is? Is iedereen een kunstenaar zodra hij dat zelf vindt? Kun je van alles kunst maken door het een mooie titel te geven?

De laatste vraag is meteen leuk als verwerkingsopdracht. Kijk de klas of de huiskamer rond op zoek naar dingen die je door het een poëtische titel te geven kunst kan laten worden. Zo kan een puntenslijper ‘Het einde van de stomp’ en een bananenschil ‘Het begin van een ramp’ worden.

.

Meer filosofische kunstboeken voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 87 reviews.