Shopping Cart
hart icoon

Moet een verhaal een begin hebben?

Deel dit blog:

Hier is het verhaal zeg maar heel en hier is het helemaal door elkaar gehusseldOp de vraag ‘moet een verhaal een begin hebben?’ heeft Rosa (12) meteen een antwoord: ‘Een verhaal hoeft geen begin te hebben als er maar ergens in het verhaal weer wordt uitgelegd hoe het daarvoor was, hoe het begon.’ ‘Je kunt ook aan het einde beginnen,’ denkt Eric – haar denkgenoot, ‘dat hij in het begin dood gaat en dat je later vertelt hoe dat kwam, dat komt wel voor.’ Dit is geen lesje jeugdliteratuur maar een onderzoek naar de vraag of je kunt denken in beelden in het SparkLab, een kunst-filosofielab waarin kinderen filosofische filmpjes maken. Rosa en Eric gaan de vraag ‘Moet een verhaal een begin hebben’ onderzoeken door metaforen te bedenken. De eerste metafoor is een puzzel.

Door elkaar gehusseld

Eric legt uit: “Hier is het verhaal zeg maar heel en hier is het helemaal door elkaar gehusseld. Een verhaal heeft dus een begin nodig want anders is het gewoon niet leuk. Dan is het een zooitje.”

‘Je hebt ook wel flashbacks’ weet Rosa, ‘en in sprookjes is het heel duidelijk, dan is het gewoon er was eens een prinses.’

‘Dan nog,’ zegt Eric, ‘waar begint het dan eigenlijk, bij de geboorte van de prinses of zo?’

‘Of als ze verliefd wordt,’ zegt Rosa.

‘Als er geen ei is, is er ook geen kip,’ meent Eric.

Leeg stadion

‘Ja, is er geen begin dan is er daarna ook niks…’ vult Rosa onmiddellijk aan. Zo komen ze op een volgende metafoor, een leeg stadion.

Rosa legt uit: ‘Dat er een soort van race is maar het begin is helemaal gebarricadeerd dus daar kunnen de racers er niet langs en hier is het einde dus dan…

‘is er ook geen finish,’ maakt Eric de zin af.

‘Hier komt dan ook nog publiek.’ Rosa wijst naar de tekening.

‘Of eigenlijk dus niet,’ zegt Eric, ‘het is een leeg stadion want zonder start valt er toch niets te beleven.’

Snoepzakje

Als een begin voor een verhaal dus nodig is, hoe zit het dan met het eind. Kun je ook een verhaal maken zonder eind? Voor deze vraag bedenken Rosa en Eric de metafoor van het snoepzakje. Eric licht toe: Je hebt wel een einde nodig. Als het snoepzakje een einde heeft blijft alles op zijn plaats, als je het einde wegknipt valt al het snoep op de grond.’

Voorbeeldkaartje uit het vragenspel Praatprikkels

Allemaal prachtige metaforen die je terug kunt zien in het filmpje dat Rosa en Eric maakte. En natuurlijk is dit gesprek over het begin van een verhaal in feite een metafoor voor de vraag over het begin van alles.

De startvraag kwam uit de filosofische vragenset Praatprikkels.

Meer informatie over het Sparklab:

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 131 reviews.