Shopping Cart
hart icoon

Knip je Knap: filosoferen met kunst

Knip je Knap: filosoferen met kunst

Virtuele vakdocent Eline Janssens

Met het lespakket Knip je Knap ontvang je via het digibord beeldend kunstenaar Eline Janssens in je klas voor een vliegende start en stevige basis van je ckv-les.

In de kunstlessen Knip je Knap wordt het maken van de kunstopdracht bovendien gecombineerd met een filosofieles.

Want kunst is niet alleen mooi om naar te kijken, maar kan je ook aan het denken zetten!

Laagdrempelige kunst

In Knip je Knap draait het om knipkunst. Deze kunstvorm is laagdrempelig, want iedereen heeft wel een stukje papier en een schaar en iedereen kan knippen. De basis is simpel maar je kan er hele werelden mee bij elkaar toveren. Elke les laat de kinderen met een manier van knipkunst kennismaken. Steeds staat hierbij een ander thema centraal. Een thema dat bovendien uitnodigt tot filosoferen. 

De vakdocenten

Vakdocent Eline Janssens

Eline Janssens

Beeldend kunstenaar Eline Janssens maakt kunst voor de openbare ruimte. Denk aan een beeld, een tegelwand in een tunnel of een bijzonder hek. Ze werkt graag met silhouetten omdat dit de fantasie prikkelt. Ook gebruikt ze collagetechnieken.

Vakdocent Fabien van der Ham

Fabien van der Ham

Fabien van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen en ontwikkelt les- en spelmaterialen. ‘Hoe je denkt is wie je bent. Daarom ontwikkel ik educatieve materialen waarbij de aandacht gaat naar het authentieke en autonome denken van kinderen en dus naar het kind zelf.’

Er zijn drie lessen

Een aap op een fiets

Kunnen apen fietsen? In kunst kan alles. Deze les spelen de kinderen met de grenzen van onze werkelijkheid en denken hier vervolgens over na.

Productfoto Aan tafel

Aan tafel

Eten kan op veel manieren. Deze les leren kinderen over mooi gedekte tafels en hoe het hoort en niet hoort en hoe dat zo gekomen is.

Productfoto Een aap op een fiets

Het verhaal van een silhouet

Een silhouet is slechts een omtrek, maar vertelt je toch veel. Maar is het genoeg om de essentie van iets of iemand te vangen?

 

Inhoud van de lessen Knip je Knap

Bij elke digibordles vind je een docentenhandleiding. Hierin staat beschreven hoe je de kunstopdracht en de bijbehorende filosofielessen moet geven.

Bij de kunstopdracht wordt helder aangegeven welke materialen je nodig hebt en met de duidelijke werkbladen kun je snel aan de gang. 

Je start de les door samen met de kinderen naar de video-instructie van beeldend kunstenaar Eline Janssens te kijken. Daarna gaan de kinderen aan het werk.

Bij de kunstopdracht hoort een filosofieles. Deze is duidelijk beschreven in de handleiding. Hiermee kun je met de kinderen filosoferen over het onderwerp van de kunstopdracht. Voor de bovenbouw en plusklassen is er bovendien nog een extra verdiepende filosofieles. 

Dus: elke les bestaat uit drie lessen. Namelijk een kunstles, een filosofieles en een verdiepingsles filosofie. In totaal bevat het pakket dus negen lessen. 

 

Voor wie?

Dit lespakket kost 21 euro. Voor dit bedrag komen de virtuele vakdocenten van Knip je Knap in alle gewenste klassen, elk jaar weer. De lessen zijn geschikt voor groep 4 t/m 8.

Bekijk de trailer!

Geef een rijke ckv-les met Knip je Knap

*
Drie video's met kunstopdrachten die je kunt gebruiken als start van de les. 
*
Bij elke les een duidelijke docentenhandleiding
*
Handige werkbladen voor elke kunstopdracht
*
Bij elke les hoort een filosofieles
*
En een extra verdiepende filosofieles voor de bovenbouw of plusklas
*

De uitgaven van Filosovaardig

Hikes - het spel dat verbindt

Doos Hikes - het spel dat verbindt

Het spel Hikes draait niet om winnen maar om delen. De spelers worden uitgedaagd om vragen aan elkaar te stellen, zich creatief te uiten en samen na te denken.

Een goudvis in de zee

Cover van Een goudvis in de zee

Baroe is kampioen vragen stellen. In deze tien filosofische verhalen kun je met hem meedenken. Met leuke filosofieweetjes en denkvragen.

Denktekenen

Doosje van Denktekenen

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten over verschillende thema’s. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Praatplaatjes

Doosje van Praatplaatjes

Praatplaatjes is een set plaatjes om samen filosofische vragen te onderzoeken. Vertaald in het Japans. Meer dan 10.000 verkocht.

Praatprikkels

Doosje Praatprikkels

50 filosofische vragen voor kinderen. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 30.000 verkocht. Winnaar Berrie Heesen Prijs.

Praattoppers

Doos Praattoppers

Dertig coachkaarten om kinderen spelenderwijs betere gespreksvaardigheden aan te leren. Met handige activiteitenwijzer.

Tickle Talks

Doosje van de Tickle Talks

50 philosophical questions for kids. De Engelse versie van de Praatprikkels. Leuk voor het VO of internationale scholen.

Denkdobbelen

Doos Denkdobbelen

Denkdobbelen geeft de fantasie van kinderen een boost! Je kunt met het spel meer dan 30 creatieve, soms hilarische activiteiten doen.

Kan niet bestaat niet

Voorkant Kan niet bestaat niet

Verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips. Voor jonge kinderen vanaf vier jaar tot een jaar of acht.

De virtuele vakdocent

Een kunstenaar, muzikant, of echte filosofiejuf in de klas is natuurlijk een enorme verrijking voor je CKV lessen.

Maar helaas zijn schoolbudgetten niet oneindig. Daarom is er De virtuele Vakdocent.

Deze vakdocenten komen via het digibord in je klas, en dat is een stuk voordeliger.

Zo heb je het beste van twee werelden. De expertise en inspiratie van een vakdocent en de rust en structuur van je eigen klassenmanagement.

Een pleidooi voor het tegenvoorbeeld dankzij de Denkballades

De Virtuele Vakdocent lespakketten:

Denkballades

In de vijf volledig verzorgde digibordlessen Denkballades draagt muzikale verteljuf Floor op betoverende wijze verhalen van Toon Tellegen voor en stelt filosofiejuf Fabien naar aanleiding van het verhaal denkvragen.

Knip je Knap

In drie lessen neemt beeldend kunstenaar Eline Janssens kinderen mee in de knipkunst. Filosofiejuf Fabien van der Ham prikkelt de kinderen om na te denken over de vragen die door de kunstopdrachten ontstaan.

Nieuwste blogs

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 397 reviews.