Your Cart

“Water kun je niet tellen, want de druppels zitten aan elkaar geplakt.”

In onderstaande video zie je kindertekeningen. De opdracht was: teken iets wat je niet kunt tellen. De kinderen dachten hierdoor al tekenend na over vorm en materie van de dingen om hen heen. Is dat wat je wilt tellen wel zichtbaar én te onderscheiden in losse, telbare stukjes? Water kun je niet tellen bijvoorbeeld, want watermoleculen zie je niet. Je kunt het wel meten, met liters, maar meten is geen tellen. Is het te tellen ding wel zichtbaar, dan kun je tegen de tijdsfactor aanlopen. Een mensenleven is te kort om alle huizen op de wereld te tellen of er zijn gewoon te veel sterren bijvoorbeeld.

Een ander probleem is……dat alles voortdurend in beweging is en steeds weer meer en/of minder wordt. Ga de wolken maar eens tellen. Ben je net klaar met het stukje boven je wijk, is die ene grote wolk waar je mee begon ineens drie kleine wolkjes geworden. Zo blijf je oneindig vaak opnieuw beginnen met tellen. Wat is oneindig trouwens? Is dat iets anders dan ontelbaar?  Daar is het volgende onderwerp om over te filosoferen al. Alweer iets wat ontelbaar is trouwens, het aantal vragen waarover je kunt filosoferen, ook dat is niet te tellen want gaat oneindig door.

Ben je bang dat filosoferen te moeilijk is voor kleuters? Lees dan dit blog.

Wil je meer lezen over het denken van kleuters?

Er staat op Filosovaardig een special over filosoferen met kleuters.
Of lees het artikel ‘Kleine kinderen kunnen wel al abstract denken – Piaget had ongelijk!

Filosofie wordt kinderspel met deze materialen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 521 reviews.