Deze beer, dat is Berrie. Berrie Beer heeft altijd een hoop vragen in zijn kop, filosofische vragen zoals ‘Heeft een ijsbeer het wel eens koud?’, ‘Kun je vuur vangen?’, ‘Vindt een zwaan zichzelf mooi?’, ‘Zou de zon ook wel eens een dagje niet op kunnen komen?’. Het gaat maar door in zijn hoofd. Gelukkig heeft hij ook een vriend aan wie hij alles wat hij bedenkt en zich afvraagt kan vertellen. Dat is Bloem. Bloem is de beste vriend van Beer tot er een meisje tegen hem zegt: maar dat kan helemaal niet…
…je kunt geen vrienden zijn met een Bloem. Nu heeft Beer dus een nieuwe vraag in zijn kop:
Kun je vrienden zijn met een Bloem?
Naar aanleiding van deze vraag ga ik filosoferen met kleuters. Ze vinden allemaal dat je geen vrienden kan zijn met een bloem. Want deze bloem leeft niet en hij kan niet praten en niet spelen. Je kunt wel vrienden zijn met een dier, maar niet met een beer want die eet je op. Een huisdier, daar kun je vrienden mee zijn. En met een eekhoorn ook trouwens, want die is grappig.
Kun je vrienden worden met je ouders?
Nee! Dat is raar, die spelen niet. Een ander groepje vindt juist van wel want ‘die wonen toch bij je’. Met een broertje of zusje kan wel, al heb je dan misschien wat vaker ruzie. Met knuffels dan weer niet, want die leven dus niet. Al vindt een jongetje dat je toch gewoon kunt fantaseren dat knuffels je vrienden zijn. “Ik speel altijd dat mijn bed een boot is en dan gaan al mijn knuffels mee op reis en dan praat ik wel met ze.”
Als je zo redeneert zou bloem dus best de vriend van beer kunnen zijn. Maar nee, dat kan toch echt niet, dat vindt elk groepje heel beslist. Totdat de beer weer in de kring komt en ik zeg dat beer nu graag wil weten wat ze bedacht hebben: kan hij vriendje zijn met een bloem? Dan mompelen ze dat het best wel misschien een soort van kan.
Zo jong als ze zijn zien deze kinderen al in dat de waarheid voor een ander een hele schok zou kunnen zijn. Wil je weten hoe het zit met de ontwikkeling van het inlevingsvermogen bij kinderen. Lees dan dit artikel.
Berrie Heesen
Berrie Beer speelde een rol in een serie filosofielessen voor kleuters. Berrie Beer is vernoemd naar Berrie Heesen. Berrie Heesen is de grondlegger van filosoferen met kinderen in Nederland. In de jaren tachtig maakte hij prachtig lesmateriaal wat nog steeds gebruikt wordt.
Meer lezen over het denken van kleuters?
Er staat op Filosovaardig een special over filosoferen met kleuters.
Of lees het artikel ‘Kleine kinderen kunnen wel al abstract denken – Piaget had ongelijk!‘
2 comments
Een van de meer indrukwekkende blogs die ik heb gezien. Heel erg bedankt voor het bijhouden van het internet chique voor een verandering. Youve kreeg stijl, klasse, bravoure. Ik meen het. Gelieve keep it up, want zonder het internet is ongetwijfeld ontbreekt in intelligentie.
Dank je wel!
Comments are closed.