Shopping Cart
hart icoon

Ik ben Harry Vink | recensie

Deel dit blog:

cover ik ben harry vinkIk ben Harry Vink gaat over een vink die een gestructureerd vinkenleven leidt. Dit gemoedelijke leven wordt af en toe verstoord door hét Beest dat wel eens een vink opeet. Een filosofisch boek, of niet? Lees het in de recensie.

Op een dag realiseert Harry Vink zich dat hij gedachten heeft. Hij merkt dat zijn gedachten soms stom en soms leuk zijn en dat hij er soms een beetje de baas over is. Ook ontdekt hij dat het soms lukt om iemand anders zijn gedachten te beïnvloeden. Dat wordt zijn redding als hij opgegeten wordt door het beest.

Harry Vink: Ik denk dus ik besta

Het boek wordt gepresenteerd als een filosofisch boek. Maar de makers hebben hierbij een fout gemaakt door de uitspraak ‘ik denk dus ik besta’ in een verkeerde context te gebruiken. Het verhaal van Harry Vink gaat over het ontdekken van je eigen ik en je eigen gedachtes en hoe je daarmee al dan niet invloed op jezelf en je omgeving hebt. Maar de uitspraak ‘ik denk dus ik besta’ komt voort uit een onderzoek naar de betrouwbaarheid van kennis.

Twijfel

Descartes kwam namelijk tot de uitspraak doordat hij alle kennis ging betwijfelen. Zo zocht hij naar iets wat hij zeker kon weten. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat hij maar één ding zeker wist: ik denk dus ik besta. Door de uitdrukking te gebruiken binnen een verhaal met het thema identiteit krijgt de lezer de indruk dat de uitspraak daar iets mee te maken heeft. Dit doet geen recht aan het gedachtegoed van Descartes.

Baas over je leven

Maar dat wil niet zeggen dat Harry Vink geen leuk prentenboek heeft. Harry Vink doet namelijk een waardevolle ontdekking: hij kan invloed uitoefenen op zijn leven met zijn gedachtes. En dat is natuurlijk een mooi onderwerp om over in gesprek te gaan. Kan dat inderdaad? En hoe doe je dat?

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 132 reviews.