Shopping Cart
hart icoon

Onderweg stilstaan | recensie

Deel dit blog:

Het boek ‘Onderweg stilstaan’ draagt als ondertitel ‘filosoferen met kinderen en jongeren’. Er worden 33 anekdotes in beschreven die je kunt gebruiken als start van een filosofisch gesprek. Daarnaast bevat het boek 11 schilderijen waarover je kunt filosoferen. Een recensie…

Anekdotes

Een filosofisch gesprek starten op basis van een levenservaring is op zich natuurlijk een aardig idee en kan heel goed werken maar ik denk dat dat alleen werkt als die anekdotes uit kinder- en puberlevens gegrepen zijn. En dat is niet het geval. De beschreven anekdotes zijn allemaal ervaringen van de volwassen schrijvers waar kinderen en jongeren zich niet of moeilijk mee kunnen verbinden. Het is daarom eerder een boek geworden om te gebruiken in filosofische cafés voor volwassenen.

Voorbeelden van de gebruikte anekdotes zijn: een dochter met een blinde darm ontsteking op vakantie, te laat op je werk komen doordat je vergeet uit te stappen in de metro, een bezoek aan een oude eenzame tante en een gesprek met een kunstenaar genaamd Giovanni in Rome. Allemaal ervaringen die te ver af staan van het leven van het gemiddelde Nederlandse kind.

Het idee is dat je de anekdote voorleest en dan daarover in gesprek gaat met behulp van de vragen die erbij staan. Hoe je zo’n filosofisch gesprek voert wordt beschreven in de inleiding. Die is helder en bondig en zeker wel bruikbaar. Deze inleiding kun je overigens ook online lezen.

Schilderijen

Ook staan er 11 schilderijen in het boek die je kunt gebruiken om een gesprek te starten. Deze zijn van de kunstenaar die ook de cover ontwierp. Natuurlijk is dit een kwestie van smaak, maar deze kunstwerken spreken mij niet aan. Los daarvan vind ik deze insteek te afwijkend van de anekdotes en ik zou er daarom twee verschillende boeken van hebben gemaakt. Of bijvoorbeeld van de schilderijen een set ansichtkaarten maken met daarbij de filosofische vragen die je kunt stellen.

Achterin het boek staan nog suggesties voor activiteiten die aansluiten bij de thema’s. Daar zitten wel een aantal aardige suggesties tussen, zoals ‘maak een tekening die niet af is’. Een opdracht die aansluit bij het gesprek met de kunstenaar Giovanni die soms twijfelt of zijn kunstwerken af zijn.

Kortom, wil je filosoferen met kinderen, dan zou ik dit boek niet kopen. Wil je filosoferen met volwassenen dan kan het je best inspiratie geven.

Wat werkt wel

Als het idee van het gebruiken van anekdotes en levenservaringen als start voor een gesprek met kinderen je op zich wel aanspreekt, dan zou ik kiezen voor het bekroonde boek ‘Lieve Stine, weet jij het’ van Stine Jensen waarbij ook steeds een verhaal uit de praktijk aanleiding is voor filosofische gedachtes.

Je vindt het boek ‘Lieve Stine’ en vele andere filosofische kinderboeken in de webshop.

Hier vind je nog meer recensies over filosofische kinderboeken.

Onderweg stilstaan neem ik om bovengenoemde redenen niet op in de Webshop Kinderfilosofie maar je kunt het wel bestellen via Bol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 110 reviews.