fbpx
Shopping Cart
hart icoon

Hoe voed ik mijn ouders op? | recensie

Deel dit blog:

Cover Hoe voed ik mijn ouders op?Je kunt je afvragen door wie het boek beter gelezen kan worden, door kinderen of door ouders. In ‘Hoe voed ik mijn ouders op?’ komen allerlei slechte gewoontes die ouders kunnen hebben voorbij. Van de-te-veel-op-de-telefoon-ouder tot aan de te-jong-geklede-ouder. Vervolgens wordt er een filosoof aangehaald die ervoor zou kunnen zorgen dat de ouder zijn gedrag gaat veranderen. Soms geven de schrijvers en filosofen Stine Jensen en Frank Meester zelf een advies.

Het is inmiddels een bekend concept van de filosofische kinderboeken van Stine Jensen, die deze keer bij het schrijven bovendien samenwerkte met filosoof Frank Meester. Naast de problemen van kinderen wordt steeds een theorie van een filosoof gelegd die de lezer dan helpt om anders met het probleem om te gaan of anders naar het probleem te kijken.

Praktische filosofie

Die problemen worden door kinderen bij Stine Jensen ingediend. De vragen uit ‘Hoe voed ik mijn ouders op?’ komen niet altijd authentiek over, maar het maakt voor dit concept ook niet uit of de problemen echt van kinderen komen of verzonnen zijn. Het concept draait om het probleem tegenover het filosofische idee. De kinderboeken van Jensen laten zo steeds zien hoe praktisch filosofie kan zijn.

Van Aristoteles tot Epicurus

Ouders die heel erg ongezond eten en te weinig bewegen wordt bijvoorbeeld geadviseerd om net als Aristoteles op zoek te gaan naar het juiste midden. De beren-op-de-weg-ouder wordt gewezen op het hedonisme van Epicurus. De antwoorden die in ‘Hoe voed ik mijn ouders op?’ worden gegeven aan de hand van een filosoof vind ik sterker dan de antwoorden die door Stine en Frank zelf worden gegeven. Die zijn me net wat te particulier en belerend. Zo schrijven ze naar aanleiding van de over taken ruziënde ouders dat ouders het tegenwoordig heel druk hebben omdat ze allebei werken. Vervolgens staat er: ‘De tijd waarin wij nu leven is leuker, want beide ouders kunnen nu alles doen.’ Wie bepaalt dat? denk ik dan. Heel erg is dit niet. Het geeft ook weer een leuke ingang voor een gesprek. Filosofie heeft immers toch ook als doel kritische denkers van ons te maken.

Samen lezen en daarna in gesprek

Als het gaat om filosofie voor kinderen, ben ik er voorstander van de kinderen de filosoof te laten zijn en zelf te laten filosoferen. Daarom leent ‘Hoe voed ik mijn ouders op?’ zich wat mij betreft het beste voor samen lezen zodat je na elk hoofdstuk een filosofisch gesprek met elkaar aan kunt gaan. Zeker met het thema opvoeding is het belangrijk dat het een open en eerlijk gesprek wordt, waarbij ook de ouder kritisch naar zichzelf en zijn patronen durft te kijken. Ik denk dat het heel waardevol kan zijn om op die manier met je kind in gesprek te gaan. Je kunt zo ontdekken welke waarden in jullie leven belangrijk zijn.

Grappige oudertypes

Verder is ‘Hoe voed ik mijn ouders op?’ ook gewoon vermakelijk door de karikaturen van ouders die er in staan. Elke ouder kan in zichzelf vast meerdere probleemtypes herkennen. Maar ook die hinderlijke de ik-ben-perfect-ouder van het schoolplein. De tekeningen van Hugo van Look zorgen ervoor dat de karikaturen met extra humor worden neergezet.

Meer filosofische non-fictie kinderboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 88 reviews.