Shopping Cart
hart icoon

Denkgeheimen | recensie

Deel dit blog:

De cover van DenkgeheimenSchrijver Sven Graumans neemt je in het kinderboek Denkgeheimen mee langs alle raadsels rondom denken. Ben je de baas over wat je denkt? Kun je stoppen met denken? Denk je altijd even goed? Moet je alle gedachten serieus nemen?

Filosofen denken al eeuwenlang over hun denken na en dat doen ze dan heel lang en heel goed en heel uitgebreid. Ze denken zelfs na over de vraag ‘wat is denken?’ Want hoe ons denken precies werkt, is grotendeels nog steeds een raadsel. Het boek Denkgeheimen helpt om deze raadsels een beetje te ontrafelen maar zet je ook aan om oneindig veel verder te denken over je denken.

Denkgeheimen is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel wordt de werking van de hersenen uitgelegd. Het gaat over de miljarden cellen en de draadjes daartussen, over het snelle en het langzame denken en de olifantenpaadjes. In het tweede deel wordt beschreven hoe je aan al je gedachten komt en hoe allerlei dingen in jouw leven daar invloed op hebben. Deel drie bevat wat meer filosofische overpeinzingen aan de hand van de vragen als: mag je denken wat je wilt, ben je de baas over je gedachten en kun je stoppen met denken?

Denkfouten

Denkgeheimen staat vol interessante weetjes over hoe je bijvoorbeeld aan onhandige of foute gedachten komt. Daar kan zelfs eiersalade invloed op hebben maar ook domme volwassenen, reclames, stickers en de groep bijvoorbeeld. Ook is er aandacht voor interessante gedachten en theorieën over denken.

Hersenscheten

De interessantste gedachte vind ik om gedachten te vergelijken met scheten. Ze komen en gaan en je moet er niet altijd te veel aandacht aan besteden. Dat is wat mij betreft het toppunt van relativeren! Daar kan menig boeddhist een voorbeeld aan nemen. Maar ook het idee dat onze ideeënwereld ook onderhevig is aan de evolutietheorie geeft weer een andere kijk op ons denken.

Verder denken

Het binnenwerk van DenkgeheimenElk hoofdstuk van Denkgeheimen nodigt uit om verder te denken over denken. In blauwe gedachtenwolkjes word je hierbij op gang geholpen met allerlei vragen. Hier kan een kind alleen over nadenken maar het is nog leuker om het boek voor te lezen en dan samen verder te denken over denken, thuis of in de klas.

Kortom Denkgeheimen is een aantrekkelijk denkboek met vrolijke opmaak en stripachtige tekeningen van Marian Latour.

Voor kinderen vanaf een jaar of tien die de oren van je hoofd denken!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 112 reviews.