Shopping Cart
hart icoon

De beer die er niet was | recensie

Deel dit blog:

cover de beer die er niet wasIn het prentenboek ‘De beer die er niet was’ van Oren Lavie staat verwondering centraal. Daarom is het zeer geschikt om tussen het voorlezen door filosofische gesprekjes te hebben met je luisteraars.

Het leven begint

De mens ontstaat uit de samensmelting tussen een ei en een zaadcel. Haar leven begint pas echt na zijn geboorte. Als een baby, een wezentje zonder zelfbewustzijn. De beer die er niet was ontstond uit een kriebel. Een kriebel die zich tegen een boom schurkte om van het gekriebel af te zijn. Het bleek dat hoe meer de kriebel krabde, hoe groter het werd. Er groeide een vacht over de kriebel heen en op een gegeven moment zag hij eruit als een beer.

En zo kwam het dat op de plek waar eerst geen beer was, nu een beer was.  De beer vindt een geheimzinnig briefje in zijn zak dat het startsein is voor een ontdekkingsreis door het buitengewone bos. Het bos dat steeds groter wordt. Zijn reis blijkt ook een zoektocht naar zichzelf. Door allerlei ontmoetingen in het bos met dieren als de Slome Salamander en de Comfortabele koe, groeit het zelfbewustzijn van de beer. Net als bij een peuter die steeds meer andere mensen ontmoet en zo zijn wereld in meerdere opzichten ziet groeien.

Het verhaal stopt als de beer zijn huis heeft gevonden. Daar zag hij zichzelf voor het eerst in een spiegel. Hij realiseerde zich het volgende:

Sommige beren lijken precies op zichzelf:
Ik denk dat ik mijzelf vond
Toen ik aandachtig voor de spiegel stond.

Wie ben ik?

Ben ik dat?En eigenlijk lijkt dit op het mensenkind dat, meestal rond de anderhalf jaar, zich bewust wordt van zijn spiegelbeeld. Hij kijkt er verbaasd naar. Ben ik dat? En wie ben ik dan eigenlijk? Dat is een vraag, daar kun je eindeloos over denken en praten en filosoferen.

Het verhaal van ‘De beer die er nier was’ doet soms wat geforceerd aan, alsof de schrijver heel erg zijn best heeft gedaan heel erg literair te zijn. De gebeurtenissen zijn ook wat willekeurig. Desalniettemin heeft de beer grappige overpeinzingen. Hij trekt het gewone uit zijn verband waardoor je erover na gaat denken. Dit zijn de punten waarop je een denkgesprek met je luisteraars kunt aanknopen.  Zo constateert de beer: Bloemen zijn meer mooi dan dat ze 38 zijn. Een moment om na te denken over wat echt iets over de ander zegt.

Achterflap

Daar is hij, de beer die er eerst nog niet was. Hij haalt uit zijn zak een briefje, waarop staat: ‘Ben jij mij?’ Een goede vraag, denkt de beer bij zichzelf, dat gaan we eens uitzoeken! En hij gaat op weg naar het buitengewone bos.

Update: De beer die er niet was is in herdruk.

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 132 reviews.