Shopping Cart
hart icoon

Lesideeën kinderboekenweek 2021: worden wat je wil

Deel dit blog:

Lesideeën KinderboekenweekHet draait in de Kinderboekenweek natuurlijk om boeken en leesbevordering. En daar kan filosoferen ook een bijdrage aan leveren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat praten over boeken het leesplezier vergroot. Filosoferen is een verrassende invulling voor zulke gesprekken. Tijdens de Kinderboekenweek is het leuk om aan te sluiten bij het thema en dat is dit jaar: beroepen – worden wat je wil.

Elk kind droomt over later. Ze spelen bijvoorbeeld doktertje, profvoetballer, brandweervrouw of motoragent. Hierbij worden ze geïnspireerd door tv en internet maar natuurlijk ook door kinderboeken. Lezen is daardoor een heerlijke manier om te dromen over later.

Om te voorkomen dat de Kinderboekenweek vooral een verkleedpartij wordt waarbij kinderen in allerlei uniformen naar school mogen komen, kun je bijvoorbeeld ook gaan filosoferen over het thema.

Je kunt het thema beroepen namelijk ook op een filosofische manier benaderen. Je beroep heeft bijvoorbeeld veel met je identiteit te maken, een mooi onderwerp om over na te denken. Maar je kunt ook nadenken over welke beroepen het belangrijkst zijn, hoeveel je betaald zou moeten krijgen en waarom je eigenlijk werkt. Gaat het je om het geld of om het aanzien? Hieronder vind je meer informatie.

Vooroordelen

Beroepen hebben vaak een bepaald imago. Mensen die brandweer zijn, vinden we heldhaftig. Mensen die in de zorg werken, vinden we zorgzaam. Zou dit allemaal wel kloppen? Zou een angstige brandweerman geen goede brandweerman kunnen zijn? En wat vinden we van een juf die niet van kinderen houdt? Of een ober die niet graag met mensen omgaat?

Bedenk bij meerdere beroepen wat de vooroordelen zijn en wat het betekent als iemand dat juist niet is.

Wat is het meest belangrijke werk?

Maak kaartjes of kleine briefjes waar je beroepen op schrijft (of tekent). Denk aan: boer, leerkracht, politieagent, rechter, koning, parkeerwachter, dokter, kassière, voetbalcoach, etc. Laat de kinderen in werkgroepjes de briefjes op volgorde leggen van belangrijkste werk naar minst belangrijk werk. Dat roept natuurlijk allerlei discussie op. Welke punten en argumenten worden gebruikt? Bespreek klassikaal na. In dit blog lees je hoe zo’n gesprek eruit kan zien.

Wie moet het meeste geld verdienen?

Aansluitend op de vraag welk werk het belangrijkste is, kun je in gesprek gaan over wie het meeste geld zou moeten verdienen. Ook hierbij kunnen de kinderen weer een volgorde aanbrengen. Welke argumenten worden nu gebruikt? Bespreek klassikaal na.

Waarom werk je?

Sommige mensen werken vooral voor het geld en hebben het liefst goed betaald werk. Anderen willen dat hun werk belangrijk is voor de maatschappij, bijvoorbeeld omdat je iets voor andere mensen kunt betekenen of omdat je iets goeds voor de wereld doet. Maar ook aanzien en status kan een rol spelen of dat je in je werk veel dankbaarheid ervaart. Met het stellingenspel ‘Krijg het heen en weer’ kunnen kinderen ontdekken wat ze zelf (op dit moment) belangrijk vinden. Hoe je dit doet lees je in de download met lesideeën voor de kinderboekenweek.

Hoe kun je worden wat je wil?

Als je iemand ontmoet, willen mensen vaak als eerste weten wat de ander doet. Wat voor sport hij doet of wat voor hobby’s iemand heeft. Volwassenen vragen vaak als eerste aan elkaar wat de ander voor werk doet. We vinden het dus heel belangrijk wat iemand in het dagelijks leven doet. Alsof het heel veel over iemand zegt. Maar is dat ook zo? Vertelt je beroep iets over wie je bent? Wat is dat eigenlijk: iemand zijn?

Dat is voor kinderen een belangrijke vraag om over na te denken. Veel Griekse filosofen zeiden zelfs dat als je niet goed had nagedacht over je eigen leven, dan kon je het hele leven sowieso niet begrijpen. Hun motto was:  Ken jezelf! In het Grieks was dat: gnothi seauton. En dat is nog niet zo’n eenvoudige opdracht!

In de download met lesideeën voor de Kinderboekenweek vind je een werkblad die je de kinderen rondom deze vraag kunt laten maken. Daarna kun je deze klassikaal bespreken.

Extra lestip

Met het Filosofie & Kunst lespakket Knip je Knap laat je in een van de lessen kinderen ook nadenken over hun identiteit. Namelijk de les ‘Het verhaal van een silhouet‘.

Download

Al deze lesideeën plus het werkblad en de stellingen vind je terug op deze download.

Mini-webinar filosoferen na het voorlezen

Wil je meer leren over hoe je kunt filosoferen na het voorlezen? Kijk dan dit mini-webinar van 18 minuten.

Boekentips

In de Webshop Kinderfilosofie vind je leuke boekentips voor de Kinderboekenweek.

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 352 reviews.