Your Cart

De jongen, de mol, de vos en het paard | recensie

Cover van De jongen, de Mol, de Vos en het PaardDe jongen, de mol, de vos en het paard is een prachtig, ontroerend, troostend, verbindend en filosofisch boek. Illustrator en schrijver Charlie Mackesy weet met zijn schetsende tekenstijl heel sterke beelden neer te zetten waardoor je je meteen verbonden voelt met de jongen, de mol, de vos en het paard uit het verhaal. Er staat op elke pagina een illustratie met daarbij steeds een stukje dialoog van één of enkele zinnen. De bladzijden bevatten dus maar weinig woorden en toch opent elke bladzijde een stroom gedachten en mijmeringen.

Samen of alleen

De vele gedachten die het boek oproept, kun je delen als je samen leest maar je kunt ze ook voorbij laten stromen en voor jezelf houden als je alleen leest. Een breed scala aan belangrijke thema’s als vrijheid, moed, succes, vriendschap, angst, eenzaamheid, identiteit en zelfliefde komen voorbij.

Het verhaal speelt eigenlijk geen rol, het boek wordt gedragen door de dialoog. Maar het gaat over een eenzame jongen die een mol ontmoet. Ze brengen samen tijd door en wandelen door de wildernis. Op hun tochten ontmoeten ze vos. Vos is vooral stil, want het leven heeft hem pijn gedaan. Ook ontmoeten ze paard, groots en wijs.

Universele lessen

Veel van de gedachten die de personages met elkaar delen vormen universele lessen. Zo kom je in de dialogen dit soort uitspraken tegen:

‘Een van onze grootste vrijheden is hoe we op dingen reageren.’

‘Ik heb geleerd hoe je in het nu kunt leven.’

‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen. ‘Help,’ antwoordde het paard.

‘De grootste waanvoorstelling is dat het leven perfect zou moeten zijn.’

Nou ja, ik moet stoppen met citeren want voordat ik het weet heb ik het hele boek geciteerd want elke zin is mooi. Eigenlijk raakte ik door elke pagina ontroerd (tot regelmatig zelfs tranen in mijn ogen) en elke pagina zette me daardoor ook aan het denken.

Eén pagina zou ik als poster aan de muur willen hebben. Daarin zegt het paard:

‘Soms is alleen al opstaan en doorgaan moedig en geweldig.’

Een gedachte die ons juist nu misschien kan helpen.

Bestel bij Libris: De jongen, de mol, de vos en het paard

3 comments

 1. Ellen Soomers

  Mooiste boek, kreeg het cadeau en bewaar het als een grote schat, zo onwijs PRACHTIG!!!

 2. Marloes

  Ik heb he cadeau gekregen.
  Het boek is voor mij op mijn hond na het meest waardevolle bezit.

 3. Schitterend geschreven, wat een schatkist voor het leven!
  Zeer ontroerend, leerzaam, troostende woorden liefdevol en een prachtige, dierbare vriendschap!!!

Comments are closed.