Shopping Cart
hart icoon

Activiteiten bij Coco kan het! Prentenboek van het jaar 2021

Deel dit blog:

Activiteiten bij Coco kan het!Op zoek naar activiteiten bij het prentenboek van het jaar Coco kan het? Dan heeft Filosovaardig een paar leuke filosofische activiteiten voor je. Er zitten namelijk in dit prentenboek van het jaar weer een aantal mooie thema’s om over in gesprek te gaan.

Over het boek

Coco wil dolgraag leren vliegen, maar vindt het ook spannend. Zijn moeder denkt dat hij het kan. Coco twijfelt, hij is bang dat hij valt of nog erger. Maar vliegen lijkt hem ook superleuk. Ondanks zijn angst, durft hij de stap te nemen, met een beetje hulp van mama.

De mening van de jury

Elk jaar wordt in het kader van de Nationale voorleesdagen – die altijd eind januari plaatsvinden – een prentenboek van het jaar gekozen. Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen maakte uit de prentenboeken die in 2019 verschenen de keuze voor Coco. De jury zegt over het boek: De illustraties laten veel emoties zien en zijn sfeervol, daarnaast wordt de tegenstelling tussen falen en slagen heel mooi weergegeven. Elke bladzijde kent speciale details, zoals een insect in de boom. Een prentenboek  om voor te lezen aan peuters en kleuters, zonder dat het kinderachtig is. Coco kan het! is een boek dat herkenbaar is voor iedereen, groot en klein, ieder op zijn of haar eigen niveau’

In gesprek over het boek

Het boek is heel geschikt om meerdere keren voor te lezen en om daarbij aansluitende activiteiten te doen. Voorlezen is voor elk kind een feest. Door met kinderen over een boek in gesprek te gaan, krijgt het verhaal nog meer betekenis. Dat vergroot volgens onderzoek aantoonbaar het leesplezier.

Je kunt op verschillende manieren over een boek in gesprek gaan. Zo kun je natuurlijk over het verhaal zelf praten. Vaak wordt er ook een sociaal emotioneel gesprek gevoerd naar aanleiding van een verhaal. Dan bespreek je vragen zoals: Heb jij dat ook wel eens? Wat doe je dan? Tips voor dit soort gesprekken vind je bijvoorbeeld bij de Kinderboekenjuf.

Filosofische activiteiten

Maar je kunt na het voorlezen ook met kinderen filosoferen over het thema van het boek. Dat kan al heel goed met jonge kinderen. Sterker nog, kleuters zijn de beste filosofen die er zijn! Zij zitten nog niet vast in kennis en durven nog vrij te redeneren.

Er zitten meerdere thema’s in het boek waarover je in gesprek kunt gaan. Namelijk leren, faalangst en vertrouwen.

Filosovaardig schreef daarom bij deze drie thema’s filosofische praattips met bijpassende activiteiten. Deze kun je downloaden als je het boek in de webshop koopt, maar ook op de ledenpagina. Lid worden is gratis!

Knutselen

Loes Riphagen geeft op haar website leuke knutseltips voor bij het boek.

Help, lockdown verlengd

We hopen natuurlijk dat scholen en kinderdagverblijven tijdens de Nationale voorleesdagen weer open zijn. Mocht dat nou niet zo zijn, dan betekent dat natuurlijk niet dat je geen aandacht aan Coco kan het hoeft te besteden. Je kunt in dat geval een leuk filmpje maken waarin je het boek voorleest en de verschillende lesideeën die je hebt verzameld doorsturen naar de ouders. Dan kunnen ouders kiezen welke activiteiten bij hen passen en deze met hun kind doen. Nog mooier als ze het boek zelf kopen, natuurlijk. Maar dat is niet voor iedereen een optie.


Filosofie wordt kinderspel met onze materialen!

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 397 reviews.