Your Cart

Week van de Kinderfilosofie 2022: filosoferen over intieme vreemden

Deel dit blog:

Waarom filosoferen met kinderen?Van 2 t/m 10 april wordt voor de tweede keer de week van de Kinderfilosofie georganiseerd. Door heel Nederland en België gaan kinderen op allerlei scholen en andere plekken filosoferen over het thema Intieme vreemden. De vraag die hierbij centraal staat is: Kun je vrienden zijn met een vreemde?

Het is een spannend thema dat uitnodigt om na te denken over bijvoorbeeld vriendschap. Kinderen zijn al jong actief op social media en hebben dan ook contact met vreemden. Zijn dat vrienden? Kun je daar intiem mee zijn? Wat is intimiteit eigenlijk? Wanneer is iemand een vreemde?

Cadeautje: set ansichtkaarten met vreemde vragen

Beginnen de vragen bij jou ook al een beetje te borrelen en wil je ook graag in gesprek met kinderen over dit onderwerp? Plan dan een dag in waarop je dit gaat doen en geef dit door aan de organisatie van de Week van de Kinderfilosofie. Dan krijg je namelijk voor alle kinderen ontzettend leuke ansichtkaarten cadeau met daarop vreemde vragen voor goede gesprekken.

Dus organiseer snel een activiteit in een buurthuis, bij een museum of ga als je leerkracht bent filosoferen met je klas! Dat regel je hier.

Op zoek naar ideeën om deze activiteit in te vullen? Die hebben wij wel voor je! Maar eerst nog een paar leuke acties:

Stem en win

Cover van Een goudvis in de zeeEr zijn in 2021 veel filosofische kinderboeken uitgekomen, waaronder ons boek ‘Een goudvis in de zee’. In het kader van de Week van de Kinderfilosofie wordt er een stemactie gehouden. Stem je mee op jouw favoriete filosofische kinderboek van het afgelopen jaar? Stemmen kan tot en met zaterdag 9 april. Op 10 april wordt het winnende boek bekend gemaakt en worden er twee mooie prijzenpakketten ter waarde van 45 euro verloot onder de stemmers.

Je kunt ook stemmen op het boek ‘Een goudvis in de zee’ van Filosovaardig! Dat zouden wij heel lief vinden! Stemmen doe je hier.

Win een boeken- en spelpakket

De vraag van de Week van de Kinderfilosofie is: Kun je vrienden zijn met een vreemde? Als je deze vraag origineel weet te beantwoorden, dan kun je een boeken- en spelpakket winnen t.w.v. 90 euro. Hier vind je meer informatie.

En dan nu de tips:

Lesbrief Moet je gastvrij zijn?

Hoe wordt een vreemde je vriend? Misschien door hem thuis uit te nodigen. Met deze lesbrief ga je met de kinderen nadenken over gastvrijheid. Dit doe je aan de hand van een voorleesverhaal over Jurre. Jurre wil met alle kinderen van de klas een keer een speelafspraakje, behalve met die ene vreemde…

Lesbrief Filosoferen over vriendschap

De lesbrief Kom erbij kun je ook heel goed bij het thema Intieme vreemden gebruiken. Deze lesbrief gaat over vriendschap. We schreven deze lesbrief voor de Kinderboekenweek 2018, maar je kunt hem nu dus ook heel goed gebruiken. Je kunt de lesbrief hier downloaden

Vreemde vogels, die klasgenoten

Jurre (uit de lesbrief Moet je gastvrij zijn?) wilde met iedereen in zijn klas een keer spelen, maar vaak spelen kinderen maar met een paar van hun klasgenoten. Toch zitten kinderen met hun klasgenoten elke dag in hetzelfde lokaal en maken dezelfde dingen mee. Met sommige worden ze vrienden, maar de meesten blijven gewoon ‘klasgenoot’. Eigenlijk zijn klasgenoten de ultieme intieme vreemden. Grijp daarom de Week van de Kinderfilosofie aan om elkaar eens beter te leren kennen.

Dat kan met deze tips:

Spel: Hikes

Door kinderen het spel Hikes met elkaar te laten spelen leren zij alle intieme vreemden uit de klas beter kennen en worden ze net iets minder vreemd. Of tja… misschien ook wel niet. Want bij sommige opdrachten moet je jezelf van je vreemdste kant laten zien. Bijvoorbeeld als je aan je buren moet vertellen dat de dag is begonnen of als je een hele aparte zin moet rappen. Het leuke is dat je bij deze vreemde acties ook ontdekt dat die ander toch op je lijkt (want hij blijkt net zo gek als jij ;-)). Je komt ook veel over elkaar te weten, door de vraag- en denkopdrachten. Zo moet je ook vragen stellen aan een bloemkool, argumenten bedenken voor een misschien wel wat aparte mening of kiezen tussen twee eigenaardige mogelijkheden. Het is leuk om je dan te laten verrassen door de antwoorden van de ander. Bestel Hikes.

Activiteit: over de streep

De basis van vriendschap is meestal dat je iets met de ander gemeenschappelijk hebt. Deze startoefening laat kinderen ontdekken met wie ze een ervaring delen. Wie weet ontdekken de kinderen dat ze met meer kinderen iets gemeenschappelijks hebben dan ze dachten en daardoor kunnen misschien nieuwe vriendschappen ontstaan.

Bij deze activiteit gaan alle kinderen staan en heb je ruimte nodig. Leg in het midden van de ruimte een touw of iets dergelijks op de grond neer zodat een soort streep ontstaat.

Alle kinderen gaan aan één kant van de streep staan. Stel dan steeds een vraag uit het rijtje hieronder. Iedereen die op deze vraag ja kan antwoorden stapt naar de andere kant van de streep. Vervolgens kijken de kinderen wie er nog meer over de streep ging. Dan stappen ze weer terug en stel je een nieuwe vraag. Je kunt natuurlijk ook zelf vragen verzinnen. Laat bij deze oefening één of twee keer een paar kinderen aan het woord over de betreffende ervaring.

Over-de-streepvragen:

 • Heb je wel eens een berg beklommen?
 • Heb je wel eens geschaatst?
 • Ben je bang voor spinnen?
 • Heb je een hekel aan spruitjes?
 • Ben je goed in rekenen?
 • Heb je wel eens een inbreker in huis gehad?
 • Heb je een huisdier?
 • Heb je een rare buurvrouw?
 • Heb je wel eens in het ziekenhuis gelegen?
 • Ben je het oudste kind thuis?
 • Hou je van hiphop?
 • Speel je gitaar?
 • Ben je wel eens in Amerika geweest?
 • Ben je meer dan 1x verhuisd?
 • Heb je wel eens iets gebroken?
 • Heb je een plant in je slaapkamer?
 • Heb je een geheim?
 • Ben je buiten Nederland geboren?
 • Ben je wel eens verliefd geweest?
 • Heb je wel eens in een hondendrol gestapt?

Tip: Vonden de kinderen dit een leuke oefening? Doe hem dan een andere keer nog een keer en laat dan van tevoren alle kinderen (anoniem) een vraag inleveren.

Praat na over deze oefening. Vraag of de kinderen verrast waren over de dingen die ze gemeenschappelijk hadden met anderen.

Vertel dan dat je om met iemand vrienden te kunnen worden iets met hem gemeen moet hebben. Wat vinden de kinderen van deze stelling? En is het dan zo dat als je iets met iemand gemeen hebt je dus vrienden met hem kunt worden?

Activiteit: matchen

Nog een activiteit waarbij kinderen op zoek gaan naar dat wat ze gemeenschappelijk hebben. Het gaat zo:

Laat iedereen door elkaar lopen tot je stop roept. Dan gaat elk kind bij het voor hem dichtstbijzijnde kind staan en gaat met hem of haar op zoek naar dingen die ze gemeenschappelijk hebben door elkaar vragen te stellen.

Denk aan:

 • Heb je ook een broertje?
 • Zit je ook op voetbal?
 • Is jouw lievelingskleur ook turquoise?

Speeddaten

De kinderen bedenken in tweetallen een vraag over het onderwerp. Een van de twee kinderen mag de vraag houden. Variatie: je bedenkt zelf de vragen en geeft de helft van de kinderen een vraag over het onderwerp.

De kinderen die geen vraag hebben, gaan in een kring staan met de ruggen naar elkaar toe. Dit is de binnenkring. De andere helft van de groep, de kinderen die wel een vraag hebben, gaat eromheen staan met hun gezicht naar iemand die in de binnenkring staat toe. Ieder kind staat dan dus tegenover een ander kind.

Dan krijgen alle kinderen met een vraag één minuut de tijd om die vraag aan het kind tegenover hem te stellen en te ontdekken wat diegene vindt. Na de minuut schuift iedereen een plekje op. Dan kan het kind met de vraag uitzoeken wat het volgende kind voor antwoord heeft op zijn vraag. Dit kun je een aantal keer herhalen. Vervolgens ga je weer met zijn allen in de kring zitten en dan kunnen de vraagbezitters vertellen wat ze zoal als antwoord hebben gekregen.

Tip: Geen zin om zelf vragen te verzinnen? Je kunt dit spel ook heel goed spelen met de Praatprikkels.

Week van de kinderfilosofiePlan in en ontvang de ansichtkaarten

Geïnspireerd? Plan dan je activiteit in en ontvang de setjes ansichtkaarten.

Nog niet genoeg inspiratie? Meer inspiratie vind je op de website van Week van de Kinderfilosofie.

Filosofie wordt kinderspel met onze materialen!

2 comments

 1. Monique Gerimont

  Beste,

  Kan men vanuit België ook deelnemen aan deze actie?

  1. Dag Monique,

   Ja, je mag vanuit België ook deelnemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 427 reviews.