Shopping Cart
hart icoon

Week van de kinderfilosofie 2021: bomen over de natuur

Deel dit blog:

Filosoferen over natuur in de week van de kinderfilosofieIn april, traditioneel de maand van de filosofie, wordt dit jaar voor het eerst de Week van de Kinderfilosofie gehouden. Om precies te zijn van vrijdag 9 tot en met zaterdag 17 april. Het thema is ‘natuur’. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om kinderen te laten filosoferen over natuur, zowel binnen als buiten, op school en thuis, in de bieb of op het strand. Doe jij mee? Dan krijg je leuke denkdoeboekjes cadeau!

We nodigen je graag uit om zelf één of meerdere activiteiten op touw te zetten voor jouw school of organisatie of in samenwerking met een lokale organisatie op het gebied van natuur. Denk daarbij aan de plaatselijke natuurvereniging, of werk samen met de kinderboerderij, het dierenasiel, de imkervereniging of misschien wel met dat leuke theehuis op de hei! Maar je kunt natuurlijk ook gewoon buiten op het speelplein met je eigen groep gaan filosoferen. Ook online is een mooie optie, dat gaat namelijk altijd door!

Plan een activiteit

Week van de kinderfilosofieEr zijn diverse manieren om mee te doen. Je kunt zelf een activiteit bedenken, maar je kunt ook gebruik maken van het lesmateriaal en de tips op de speciaal hiervoor ingerichte website. Denk aan een vragenboom waar kinderen hun filosofische vraag over natuur in kunnen hangen, of ga met kinderen naar een museum in de buurt waar wordt gefilosofeerd. Of ga met je klas filosoferen met behulp van één van de lesbrieven die op de website zijn te vinden. Je kunt daarnaast ook een kinderfilosoof inschakelen die met de leerlingen filosofeert over natuur.

Bomen over de natuur

Eigenlijk mag alles, zolang je maar met kinderen nadenkt over natuur. Het is een onderwerp waar je eindeloos over kunt filosoferen: Waar houdt natuur op? Heeft de natuur een eigen mening? Zijn mensen natuur? Hebben planten en dieren rechten? Zijn dieren in een dierentuin of op een kinderboerderij natuur? Zijn we verantwoordelijk voor wilde dieren?

Gratis uitdeelboekje ‘Bomen over de natuur’

Voor alle kinderen die in deze week van de kinderfilosofie filosoferen is er een denkdoeboekje van 24 pagina’s vol doe- en denkprikkels (A6 formaat) om mee naar huis te nemen. In dat boekje staan allerlei leuke opdrachtjes en vragen om thuis verder te filosoferen over natuur. Je krijgt de boekjes toegestuurd als jij tijdens de week van de kinderfilosofie gaat filosoferen met kinderen over natuur. Hiervoor moet je jouw activiteit aanmelden op de website van de Week van de Kinderfilosofie. Je ontvangt de boekjes dan gratis!

Lees ook

Tip

Op de ledenpagina vind je in de categorie ‘maand van de filosofie’ diverse gratis lesbrieven rondom het thema natuur. Op de website van De Week van de Kinderfilosofie vind je nog veel meer leuke hulpmiddelen om te filosoferen over natuur tijdens de week van de kinderfilosofie.

Boeken over natuur

We hebben speciaal voor de week van de kinderfilosofie leuke boeken bij elkaar gezocht die je kunt gebruiken om te filosoferen over natuur. Je vindt ze hier!

Tips uit de Webshop Kinderfilosofie

2 comments

  1. Monique Gerimont

    Beste,

    Kan men vanuit België ook deelnemen aan deze actie?

    1. Dag Monique,

      Ja, je mag vanuit België ook deelnemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 314 reviews.