Shopping Cart
hart icoon

De doordraaidiscussie: een werkvorm waarbij álle kinderen meedoen

Deel dit blog:

Met verschillende werkvormen kun je ervoor zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen.Als je gaat filosoferen in de kring loop je vaak tegen het probleem aan dat sommige kinderen veel zeggen en andere kinderen niks. Maar eigenlijk wil je van iedereen weten wat hij of zij denkt of vindt. Daarom hou ik soms voor ik het kringgesprek begin een schriftelijke doordraaidiscussie. Met deze werkvorm kan iedereen een bijdrage leveren aan het filosofische gesprek.

Ik heb voor deze werkvorm een werkblad gemaakt met vijf tekstballonnen bij vijf poppetjes. Boven de tekstballonnen zet ik een vraag die bij het thema van die dag past. Afhankelijk van de grootte van de groep bedenk ik 4-6 verschillende vragen.

Zo gebruik je deze werkvorm

Elk vraag print ik vijf keer. Ik verdeel de klas in groepjes van vijf. Aan elk kind in één groepje geef ik een andere vraag. Iedereen krijgt dan bijvoorbeeld een minuut om zijn antwoord in te vullen. Soms heb je zelf geen mening, je mag dan ook een mening bedenken die iemand zou kunnen hebben. Een fictieve mening dus. Dan moet je je werkblad met de klok mee doorgeven. Dan heb je weer een andere vraag voor je neus. Je kunt nu ook reageren op het antwoord dat er al staat. Daarna geef je het werkblad weer door. Dit gaat zo door tot alle tekstballonnen zijn ingevuld. Dan worden alle werkbladen ingeleverd en ga je in de kring zitten.

Als gespreksleider bekijk je tijdens het gesprek de verschillende vellen en je pikt er vervolgens steeds een interessant antwoord uit om gezamenlijk op in te gaan. Zo weet je met deze werkvorm zeker dat iedereen mee heeft gedacht, ook al zegt hij niets in de kring. Hieronder zie je enkele voorbeelden voor het thema leiderschap.

Voorbeeld van deze werkvorm


Tips uit de Webshop Kinderfilosofie
De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.