fbpx
Shopping Cart
hart icoon

Filosofielessen in ‘Kunnen robots bang zijn?’ en ‘Kunnen dieren denken?’

Deel dit blog:

Filosofielessen voor groep 3, 4 en 5 Filosofielessen voor groep 6, 7 en 8Heleen Booy schreef twee boeken met filosofielessen om op de basisschool te gebruiken. ‘Kunnen dieren denken?’ voor de middenbouw en ‘Kunnen robots bang zijn?’ voor de bovenbouw. In elk boek staan twaalf lessen waarmee je makkelijk aan de slag kunt.

Elke les wordt er even vooruitgeblikt, een tijdsplanning gegeven en er staat wat er voorbereid moet worden. Vervolgens worden de activiteiten die bij de les horen duidelijk en helder uitgelegd in een prettige schrijfstijl.

Leerlijn

Het is jammer dat de boeken niet als doorlopende leerlijn zijn te gebruiken. Meer dan de helft van de filosofielessen uit het bovenbouwboek staan ook in iets eenvoudiger vorm in het middenbouwboek. De verschillen zijn klein. Dus als kinderen in de middenbouw gewerkt hebben met deel 1 is deel 2 in de bovenbouw grotendeels niet bruikbaar.

Reflectievragen

Ander puntje van kritiek is dat elke filosofieles afsluit met een reflectie. Dat is natuurlijk op zich goed. Maar dit zou dan wel een afsluiting van het gesprek moeten zijn. Echter bij een deel van de lessen staan er onder het kopje ‘reflectie’ ook suggesties voor vragen waarmee je het gesprek eigenlijk opnieuw aanzwengelt in plaats van afrondt. Zoals de vraag ‘Is het belangrijk om te weten of we een ziel hebben en waar deze zit?’ in de les over de ziel of de vraag ‘Ben je slim als je veel weet?’ in de les over kennis. Interessante vragen, dat wel, maar eigenlijk blaas je zo het gesprek weer nieuw leven in.

Thema’s filosofielessen

Positief is dat de thema’s van de filosofielessen divers zijn en uit de verschillende disciplines van de filosofie komen. Ze sluiten ook goed aan bij de leeftijd en interesses van kinderen. Er zitten diverse bruikbare werkbladen in het boek waarmee soms in groepjes en soms individueel gewerkt kan worden.

Sterk is de variatie aan werkvormen: schrijfopdrachten, presentaties geven, stemmen, beweegspelletjes, tekenopdrachten, mindmaps maken, etc. Uiteraard is er ook elke les ruimte voor een kringgesprek. Er worden steeds goede vragen gesuggereerd die je tijdens de gesprekken kunt stellen.

Al met al twee boeken met leuke en gevarieerde filosofielessen die bovendien laagdrempelig zijn voor de leerkracht om met filosoferen te starten.

Meer boeken met filosofielessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 88 reviews.