Shopping Cart
hart icoon

Tips om pesten te voorkomen

Deel dit blog:

Stop pesten

Het motto van de Week Tegen Pesten 2021 is ‘Buitensluiten? Uitgesloten!’. Op www.weektegenpesten.nl staat: “Samen zorg je voor een groepsklimaat waar iedereen erbij hoort, een plek heeft en zich welkom voelt. Buitensluiten hoort daar niet bij! Door mee te doen aan de Week Tegen Pesten, maak je een goede start in het nieuwe schooljaar waarin je met elkaar zorgt voor een fijne en veilige school.”

Door met de kinderen uit je klas te filosoferen over bepaalde aspecten die horen bij een goed groepsklimaat kun je de kinderen aan het denken zetten over deze onderwerpen. Dat levert kinderen andere inzichten op dan dat je als leerkracht zegt: zo wil ik het. De kans dat ze zich positief gedragen, gewoon omdat ze dat zelf willen, is dan groter.

Wat ook helpt is kinderen zich ervan bewust maken hoeveel we allemaal op elkaar lijken, maar dat we tegelijkertijd allemaal anders zijn en dat dat juist leuk is.

Gratis lesbrieven

Filosovaardig heeft daarom voor de Week tegen pesten lesbrieven gemaakt die zich juist richten op verbinding in de groep.

In de les ‘Heb jij dat ook?‘ ontdekken kinderen wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben en gaan ze daar vervolgens over nadenken.

In de les ‘Dertien in een dozijn‘ ontdekken de kinderen de kracht van diversiteit in een klas en gaan ze daar over nadenken.

In de les ‘Wat is dat dan, aardig zijn?‘ kun je met de kinderen in gesprek over wat je belangrijk vindt in een klas. Hoe creëer je samen een goede sfeer? En wat betekent dat dan?

Bovenstaande lessen zijn gratis.

Mag je zijn wie je bent?

Denkballades mag je zijn wie je bent?Wil je met de klas nog meer gesprekken voeren over verschillen en overeenkomsten tussen de kinderen? Denk dan eens aan de les Mag je zijn wie je bent? van de Denkballades.

Dit is een digibordles met een video, lesbrief, vragenkaartjes en doeblad. In de video vertelt muzikant Floor Wittink het verhaal ‘De zandvlieg’ van Toon Tellegen. Dit doet zij terwijl ze zichzelf begeleidt op de altsaxofoon.

De zandvlieg heeft bijzondere verjaardagswensen. Maar de dieren hebben daar geen oordeel over. Ze doen precies wat hij wenst. Ze accepteren de zandvlieg zoals hij is. Het zou mooi zijn als iedereen zulke vrienden om zich heen heeft. Maar dat is helaas niet zo. Als je uit de toon valt, loop je het risico er niet bij te horen. Je kunt dus maar beter ‘gewoon’ zijn. Tegelijkertijd hebben we allemaal onze eigen unieke eigenschappen, waardoor we ons soms anders voelen. Maar ook willen we soms juist graag uniek en bijzonder zijn. Maar dan wel op een manier dat we erom bewonderd worden.

Met deze tegenstrijdige gevoelens hebben kinderen ook te maken. Daarom is het goed om over dit thema te filosoferen. Dat kan kinderen weerbaarder maken. Het kind kan ontdekken dat meer kinderen zich soms anders voelen. Het gesprek kan je sterken in de gedachte dat je anders mag zijn. De les is te koop in de webshop voor 15 euro.

Educatieve spellen

Er zijn ook spellen die zich richten op verbinding in de groep. Enkele tips:

Ken je kwaliteitenspel

Het Ken je kwaliteiten spelMet het ken je kwaliteitenspel kunnen de kinderen ervaren dat iedereen in de groep zijn eigen kwaliteiten heeft. Met de gratis lesbrief die je er in de Webshop Kinderfilosofie bij krijgt, kun je hierover bovendien interessante gesprekken voeren die kinderen bewuster maakt van de goede eigenschappen die iedereen heeft. Meer informatie.

Schatgravers

Doosje van SchatgraversSchatgravers is een kaartspel waarmee je je eigen en andermans kwaliteiten ontdekt. Het spel bestaat uit 120 karweikaarten en 107 schatkaarten. Karweikaarten zijn opdrachten die ervoor zorgen dat je de gewone en bijzondere dingen van een dag ontdekt. Op de schatkaarten staan waardevolle eigenschappen die je van en met elkaar kunt ontdekken. Meer informatie.

Spiegel jezelf spel

Doosje van Spiegel jezelf spelMet het spiegel jezelf spel ontdekken kinderen wat anderen leuk aan ze vinden. Een leuke en laagdrempelige manier om kinderen positief naar elkaar te laten kijken. Zo krijgt iedereens zelfvertrouwen een boost. Meer informatie.

 

 

Jongen of meisje?

Gratis voorleesverhaal: Ben je een jongen of een meisje?

Het is belangrijk dat iedereen in de klas zichzelf mag zijn. Dat betekent dat kinderen zich ook anders dan de gemiddelde jongen of meisje mogen gedragen. Dus natuurlijk mag je als jongen met poppen spelen en als meisje in bomen klimmen. Met het verhaal Mogen jongens met poppen spelen? uit de bundel Een goudvis in de zee kun je hierover met kinderen in gesprek. Zo breng je de kinderen tolerantie bij. Je kunt het verhaal via deze link gratis downloaden.

 

Tips uit de Webshop Kinderfilosofie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 283 reviews.