fbpx
Shopping Cart
hart icoon

Deugdenvriendjes | recensie

Deel dit blog:

deugdenvriendjes doosjeDe deugdenvriendjes zijn 52 kaartjes met beschrijvingen van deugden die kinderen kunnen helpen om positieve eigenschappen te ontwikkelen. Denk aan eerlijkheid, zelfdiscipline, moed, verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen. De kaarten kunnen thuis, op school en bij coaching gebruikt worden.

Filosofen denken al sinds de Griekse Oudheid na over deugden. Deze mooie eigenschappen kunnen je vertellen wat het juiste is om te doen, oftewel: hoe kun je een goed mens zijn?

Het deugdenproject

Deugden zijn dus al eeuwenoud maar beslist niet ouderwets. Zo hebben ze een plek gekregen in de positieve opvoeding via het Deugdenproject van Linda Kavelin-Popov.  Het Deugdenproject is een internationaal initiatief om deugden in het dagelijks leven toe te passen. In het kader hiervan werden er deugdenkaarten- en spellen gemaakt.

Annelies Wiersma van Act on Virtues produceerde al diverse uitvoeringen in het Nederlands, ook speciaal voor kinderen. De Deugdenvriendjes zijn wat mij betreft de leukste en vrolijkste variant.

Uitleg

Met de Deugdenvriendjes kun je kinderen bewust maken van de bouwstenen van hun karakter.
Op elk kaartje staat een deugd met op de achterkant een heldere uitleg over deze deugd.
Op de voorkant staat steeds een grappige, kleurrijke tekening van Anja Bol. De kaartjes zijn mooi, fris, simpel en vrolijk vormgegeven.

deugdenvriendjes vb ak   deugdenvriendjes vb vk

 

Positief opvoeden met deugden

Je kunt de kaartjes gebruiken om met kinderen over deugden te praten. Dit kan helpen om de abstracte normen en waarden van deugden te begrijpen en ze bij jezelf (verder) te ontwikkelen.

Je kunt de deugden, als ouder of leerkracht, ook gebruiken bij het geven van complimenten. Kinderen leren meer over zichzelf als je benoemt dat je geduld, moed of zelfbeheersing bij ze zag, dan wanneer je zegt dat ze iets ‘goed’ of ‘leuk’ hebben gedaan.
Wil je hier meer over weten of een cursus volgen, kijk dan op: actonvirtues.nl

Filosoferen over deugden

Je kunt de deugden ook gebruiken als start voor een filosofisch gesprek. Hoe je dat kunt doen, lees je in de gratis praattips die je cadeau krijgt als je Deugdenvriendjes in onze webshop koopt.

Tip: gebruik bij de kaartjes het Deugdenspel Doeboek.

Ook leuk in dit kader is het boek ‘Hoe voed ik mijn ouders op?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 88 reviews.