Shopping Cart
hart icoon

Het filosofische spel de Vragenvulkaan | recensie

Deel dit blog:

De vragenvulkaan is een klein doosje met grootse inhoud. Want behalve het lavaspel zitten er ook 36 gespreksstarters in het feestelijk vormgegeven doosje. Dat maakt dat je met de vragenvulkaan heel wat filosofische uurtjes met kinderen kunt doorbrengen. Een recensie…

Lavaspel

In het spel de vragenvulkaan zitten 36 fotokaarten. Hiermee kun je het lavaspel spelen. Hiervoor moet je zes van de fotokaarten op tafel leggen. De andere foto’s worden onder de deelnemers verdeeld. Vervolgens moet met de speciale dobbelsteen gegooid worden. Afhankelijk van wat je gooit, bijvoorbeeld een zandloper of een denkwolkje, krijg je een bepaalde denkopdracht. Dat kan zijn: bij twee fotokaarten een dilemma bedenken, bij één fotokaart een wat-als-situatie bedenken of bij een fotokaart binnen een minuut zoveel mogelijk (filosofische) vragen bedenken. Hier kun je de bijgeleverde zandloper bij gebruiken. Met deze opdrachten kun je lavasteentjes verdienen. Degene die aan het eind de meeste steentjes heeft die wint.  Met dit spel worden eens stevig de creatieve denkvaardigheden aangesproken. Doordat er zes verschillende opdrachten zijn, die met 36 fotokaarten uitgevoerd kunnen worden, wordt het niet snel saai.

De gespreksstarters

Op de achterkant van de foto’s die je bij het lavaspel gebruikt staan gespreksstarters. Hiermee biedt de vragenvulkaan een laagdrempelig begin voor filosofische gesprekken. Zo’n gespreksstarter begint met een opwarmende gedachte, gevolgd door wat bijpassende denkvragen en daarna een creatieve opdracht. Zo is er een kaart met een foto van een man in een geheel wit landschap. Als opwarmer staat er: Op de voorzijde van deze kaart loopt een man in een landschap waar niets te zien is. Ben je akkoord met deze uitspraak? Daar kun je de kinderen over na laten denken. Als je wat kinderen hierover aan het woord hebt gelaten, kun je vervolgens verder denken met de vragen. Op deze kaart staan bijvoorbeeld deze vraagsuggesties: kun je denken aan niets? Kan iets veranderen in niets? En: wat doe je als je niets doet?

Onderwerpen

De onderwerpen die bij de gespreksstarters voorbij komen zijn divers. Bijvoorbeeld: bang zijn, school, lichaam, geluk, slapen, dromen, regels, af-zijn, spelen, woorden en tijd.

Met liefde gemaakt

Behalve dat de Vragenvulkaan inhoudelijk veel biedt, is het ook fris en overzichtelijk vormgegeven. Het geheel ziet er aantrekkelijk en verzorgd uit. Duidelijk met liefde gemaakt!

Bedenkster en maakster van het spel Katrin Laureyssens won begin dit jaar voor de Vragenvulkaan de Berrie Heesen Prijs.

Tips uit de Webshop Kinderfilosofie

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 281 reviews.