Shopping Cart
hart icoon

Filosoofje: een podcast over filosoferen met kinderen

Deel dit blog:

Podcast FilosoofjeEr is niets mooier dan een stel kinderen dat bezield nadenkt over een vraag die niet zomaar op te lossen is. Zulke bezieling kun je teweeg brengen met filosofische gesprekstechnieken. Ik weet dat uit ervaring. Maar wil jij dat zomaar van me aannemen? Ik probeer mensen te verleiden om ook te gaan filosoferen door over die bijzondere gesprekken te schrijven. Maar een schriftelijke weerslag is misschien nog niet genoeg. Gelukkig is er nu ook de podcast Filosoofje. Lisa Roozen lanceerde deze in november 2019. Daarin kun je ook horen hoe het is als kinderen filosoferen. Een echte aanrader.

Een podcast met diverse onderwerpen

De onderwerpen die kinderen in de podcast bespreken zijn heel divers. Bijvoorbeeld onzichtbaarheid, verveling, dromen, vriendschap, aliens, maar ook jezelf.

Je hoort hoe een gesprek soms schoorvoetend op gang komt. Soms juist wat onrustig. De kinderen weten nog niet precies wat de bedoeling is en wat de vragensteller wil. Gaat het weer om goed of fout, zoals vaak op school? Wat wil de volwassene horen? Maaike Merckens is de kinderfilosoof in de Podcast FilosoofjeMaar filosofisch gespreksleider Maaike Merckens oordeelt niet en neemt elke gedachte even serieus. Als de kinderen dat merken, ontstaat er meer concentratie. Vooral als dan ook nog eens een kind een interessant punt inbrengt doordat Maaike de juiste vraag weet te stelen.

In de podcast Wat zou er gebeuren als je gedachten werkelijkheid worden? bijvoorbeeld is de sfeer eerst wat rommelig. Op een gegeven moment zegt een kind dat het geen goed idee zou zijn als elke gedachte werkelijkheid wordt omdat er ook slechte mensen zijn. En dan komt er focus in het gesprek. Alle kinderen denken op deze gedachte door. Ze denken uit wat de gevolgen zouden kunnen zijn en komen uit op de gedachte: “Dan is er geen controle meer over de wereld.” Het loopt dan zelfs niet best af voor onze koning.

Filosoferen is als wandelen door een heuvellandschap

Filosoferen is als wandelen door een heuvellandschapDe gesprekken uit de podcast laten ook goed zien hoe een filosofisch gesprek vaak op en neer gaat, alsof je door een heuvellandschap wandelt. Het gesprek is niet voortdurend filosofisch interessant. Soms worden er gewoon wat fantasietjes gedeeld of ervaringen. Maar het is de kunst voor de gespreksleider om steeds op die dingen in te springen die de potentie hebben om interessant te worden. Weet je die te pakken dan loop je ineens omhoog een heuvel op. Is deze gedachte ver genoeg onderzocht, dan wandelt iedereen weer slenterend naar beneden. Tot de volgende heuvel!

Dit is voor mensen die willen starten met filosoferen ook geruststellend. Het gesprek hoeft niet de hele tijd superintellligent diepzinnig te zijn. Vervolgens leer je door het beluisteren van de podcast ook – door op te letten hoe de gespreksleider dat doet – hoe je de echte filosofische overpeinzingen kunt aanwakkeren.

De start van een gesprek

Ook laat de podcast zien of eigenlijk horen hoe je een gesprek start. Er wordt bijvoorbeeld begonnen met een verhaal, een gedicht, een gedachtenexperiment, een historisch ankerpunt (de radio bestaat 101 jaar) of met een vraag. Door alle afleveringen te luisteren wordt dus meteen duidelijk dat je op allerlei verschillende manieren een filosofisch gesprek kunt beginnen.

Je merkt ook hoe er door de kinderen soms wordt afgedwaald van een onderwerp en hoe je daar mee om kunt gaan. Soms haal je de kinderen dan weer terug naar het onderwerp met een vraag. Maar soms kan het ook interessant zijn om even mee te bewegen met de zijpaden. Zoals in de aflevering Kun je zelf bepalen wie of wat je later wilt zijn? Daar gaat het er ineens over hoe je je mening kunt geven; dat je niet zomaar kunt zeggen dat iets waar is, maar dat je wel kunt zeggen dat het voor jou anders is. De kinderen gaan dan nadenken over wanneer je wel of niet je mening mag geven en hoe je dat dan moet doen. Maar ook dat het lastig is om te bepalen wanneer je wel of niet je mening geeft.

“Soms zegt iemand geef maar gewoon een eerlijk antwoord en dan geef je een eerlijk antwoord en dan voelt hij zich toch een beetje gekwetst.”

Verander je door de podcast?

Als het zijpad voldoende is onderzocht, keer je gewoon weer terug naar het hoofdonderwerp. In dit geval door de vraag: Kun je ooit zeggen: dit is Sam?

Waarop Sam heel interessante antwoorden geeft, zoals: “Na deze opname ben ik misschien wel veranderd.”

Ik hoop dat jij na het horen van de opnames ook een beetje verandert en de gesprekken voortzet met je eigen kinderen. Kortom, laat je eens inspireren door de podcast Filosoofje!

Vanaf nu ook te vinden op ons Digitale Lesplatform. Gratis en voor niets!

Achtergrondinformatie

Het eerste seizoen van Filosoofje is opgenomen in samenwerking met Maaike Merckens van Wonderwhy. Het tweede seizoen is inmiddels in de maak. Hierin werkt Filosoofje samen met Kleine Grote Denkers. Lisa Roozen onderzocht in in 2016/2017 al of podcasts werken bij kinderen en in 2017 heeft ze er een aantal opgenomen om in 2019 een flitsende start te kunnen maken. De podcast wordt goed opgepakt en er wordt in diverse media over geschreven. Zie: Filosoofje in de media.


Filosofie wordt kinderspel met onze materialen!

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 393 reviews.