Your Cart

Hoe weet je of je verliefd bent?

Hoe weet je of je verliefd bent?Leerkracht Gea Bouma weet door haar flexibele houding onverwacht mooie gesprekken in de klas te laten ontstaan. In dit gastblog vertelt ze over zo’n spontaan gesprek waarin haar klas nadacht over verliefd zijn. 
Als we tijdens de taalles praten over gevoelens vraagt Elin ‘hoe je weet dat je verliefd bent?’ Deze vraag vind ik interessant en ik ben benieuwd naar de ideeën van de kinderen hierover. Ik noteer de vraag groot op het bord en schrijf daarbij het moment waarop we hierover met elkaar uitgebreider praten kunnen. We spreken af om er ondertussen alvast over na te denken!

Welke woorden horen bij verliefd?

Na de grote pauze is het zover. We zitten in de kring en ik hoor Aïsha en Noor giechelend babbelen. Lucas en Milan hebben meteen een vinger omhoog. Om alle aandacht op het onderwerp te richten vraag ik de kinderen eerst aan welke woorden zij denken bij het woord ‘verliefd’. Genoemd wordt: ‘kussen’, ‘vaak bij elkaar willen zijn’, ‘hand vasthouden’, ‘cadeautjes krijgen en geven’, ‘vlinders in je buik’. We zetten de woorden in een woordweb bij elkaar. Op het moment dat de kinderen in herhaling vallen gaan we naar dé vraag van Elin: Hoe weet je of je verliefd bent?
De bedenktijd tussen de vraag en het gesprek heeft geholpen, want ook de kinderen die meestal weinig initiatief nemen doen hun verhaal. Iedereen doet mee! Een enkele keer wordt er instemmend geknikt, maar vaker wordt de inbreng onderling weerlegd. Hier hoef ik eigenlijk niet zoveel aan te doen! Ik coördineer de beurten en vat de boodschap van de kinderen regelmatig in goed Nederlands samen, soms op vragende toon om na te gaan of het overeenkomt met hun bedoelingen. Hierbij som ik de gedachtes op.

Je weet dat je verliefd bent als je …

 • een ring hebt (‘trouwen’).
 • bij elkaar past en een beetje hetzelfde bent (‘op elkaar lijken’).
 • rode wangen hebt (‘blozen’).
 • lachen moet wanneer iemand lief naar je kijkt (verlegen worden).
 • wenkbrauwen omhoog gaan als je naar iemand kijkt die je leuk vindt (‘flirten’).
 • fijn voelt in je buik (als een soort bubbels).
 • hart sneller gaat kloppen (‘bonzen’).
 • graag naar elkaar toe wilt, zoals een kind naar zijn moeder (‘verlangen’).
 • eigenlijk naar een ‘gewone’ vriend wilt maar je daar na een poosje altijd wilt blijven.

Vragen over verliefd zijn

"Ik hoop dat ik ook een keer verliefd wordEen aantal nieuwe vragen over verliefd zijn popt tijdens het gesprek op. We vinden niet overal een antwoord op. Want, wat is het verschil tussen rode wangen van de kou en blozen van verliefdheid? Of, kun je verschillen en toch verliefd worden op elkaar? En hoe zit het met het verlangen van een kind naar zijn moeder precies, ten opzichte van het verlangen naar iemand op wie je verliefd bent? Tess vraagt mij belangstellend hoe ik weet dat ik verliefd ben op mijn man. Waar ik trots op ben is de vraag van Noor, omdat die nogal essentieel is en ik er zelf niet op gekomen ben: ‘Hoe weet je dat de ander op wie jij verliefd bent ook verliefd is op jou?’
In de context van het gesprek is een aantal functionele en betekenisvolle woorden door de kinderen toegevoegd. Ik heb deze achter de gedachtes geschreven. Ik weet zeker dat dit mooie taalaanbod door de kinderen zelf de woordenschat van hun eigen klasgenootjes (ongemerkt) vergroot!
Elin zegt tot slot: ‘Ik ken iemand die verliefd is en ik ga vragen hoe zij dat weet.’ De volgende dag vertelt ze, met een ondeugende glimlach, dat ze hoopt dat ze ook een keer verliefd wordt!

Gespreksideeën

Of kijk eerst een schooltv aflevering over verliefdheid en ga daarna in gesprek. Hier vind je verschillende items.

 

One comment

 1. Hestera van Dijk

  Wat een mooi onderwerp LIEFDE , heb elkaar lief , jong en oud .
  Door erover te praten komen we erachter dat we niet zonder kunnen !!

Comments are closed.

[bws_related_posts]