Shopping Cart
hart icoon

Gratis lesbrief: norming en groepsvorming door te filosoferen

Deel dit blog:

Week tegen pestenDe Week Tegen Pesten 2020 staat dit jaar in het teken van groepsvorming. Het accent ligt hierbij vooral op de normingsfase. Dat is de fase waarin je met je groep afspraken maakt over regels, normen en waarden die jullie belangrijk vinden. Dit resulteert in veel klassen in een ondertekende poster waarop afspraken staan als ‘we zijn aardig voor elkaar’ of ‘we hebben respect voor elkaar’.

Deze afspraken zijn natuurlijk mooi, maar vaak is niet nagedacht over wat bijvoorbeeld aardig zijn of respect hebben eigenlijk inhoudt. De betekenis van deze woorden lijkt voor de hand te liggen, maar in de praktijk heeft iedereen daar toch andere ideeën over en soms zelfs geen ideeën. Omdat iedereen er anders over denkt kun je als leerkracht niet simpelweg jouw definitie aan de groep opleggen.

Omdat deze begrippen voor iedereen iets anders betekenen is het daarom aan te raden om met je groep na te denken over wat deze begrippen eigenlijk inhouden en vooral wat ze voor déze groep betekenen. Dit kan heel goed door samen over deze begrippen te filosoferen. De Week Tegen Pesten is hiervoor natuurlijk een goede aanleiding.

Lesbrief filosoferen voor Week Tegen Pesten 2020

Filosovaardig schreef daarom een lesbrief met handreikingen hoe je dit kan doen. Het zal ervoor zorgen dat norming een sterker effect heeft, de afspraken duidelijker zijn en daardoor meer draagvlak hebben. Plus als meer kinderen zich beter aan de afspraken houden, zal er minder gepest worden.

Je gaat in deze les die is gemaakt in het kader van de Week Tegen Pesten 2020 met de kinderen filosoferen over eigenschappen waarvan je kunt verwachten dat ze een bijdrage leveren aan een veilige, gezellige groep waarin elk kind goed kan werken. Het doel is om te komen tot gedragsafspraken.

Meer lesideeën voor de Week Tegen Pesten vind je op de gelijknamige website.

Tips uit de Webshop Kinderfilosofie

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 181 reviews.