Shopping Cart
hart icoon

Groeien met deugden met het Deugdenspel doeboek

Deel dit blog:

De cover van het Deugdenspel DoeboekJuist omdat kinderen deugen is het goed om in de opvoeding bewust aandacht te besteden aan deugden. Dat kan thuis en op school. Uitgeverij ACT on Virtues ontwikkelt hiervoor allerlei praktisch materiaal. Het Deugdenspel Doeboek is hun nieuwste uitgave om spelenderwijs karakter te ontwikkelen. In dit doeboek worden bij tien deugden diverse passende activiteiten gegeven waardoor kinderen kunnen groeien met deugden.

Er is aandacht voor de deugden assertiviteit, concentratie, humor, idealisme, kracht, liefde, respect, samenwerking, uitmuntendheid en vriendelijkheid.

Diverse activiteiten om te groeien met deugden

De bijpassende activiteiten uit het Deugdenspel Doeboek zijn heel divers en verschillen bovendien ook nog eens per deugd. Denk aan rollenspellen, denkopdrachten en tekenspelletjes. Zo wordt bij de deugd assertiviteit een krasgevecht beschreven maar ook vlucht- en bevriesspelletjes.

Bij idealisme staan veel oefeningen waarbij je kijkt naar je dromen maar er wordt bijvoorbeeld ook een spel beschreven waarin kinderen kunnen ervaren hoe armoede je leven kan beïnvloeden. Bij elke deugd staan meer dan twintig ideeën waardoor kinderen kunnen groeien met deugden.

Een aantal keer wordt in het boek ook tips gegeven om te filosoferen. Als specialist in filosoferen met kinderen moet ik hier wel de kanttekening bij plaatsen dat het woord filosoferen in dit boek vooral gebruikt wordt als synoniem van samen ergens over nadenken. Maar filosoferen gaat verder dan dat. Lees voor een uitleg het artikel ‘Wat is filosoferen?

Al met al is het Deugdenspel Doeboek een bron van inspiratie om op een gevarieerde en speelse wijze kinderen te laten groeien met deugden. Om al deze activiteiten te bedenken en te verzamelen werkte auteur Annelies Wiersma samen met diverse leerkrachten.

Filosoferen over deugden

Denken over deugden past in de filosofische denktraditie. De deugden kunnen namelijk helpen om antwoord te vinden op de vraag: Wat moet ik doen? Oftewel: hoe kun je een goed mens zijn?

Dus wil je toch ook graag echt filosoferen over deugden, dan kun je dat bijvoorbeeld doen met onze lesbrief filosoferen over deugden. Leden kunnen deze downloaden op de ledenpagina. Ben je nog geen lid? Het kost niets! Je hoeft je alleen maar in te schrijven voor onze nieuwsbrief en je krijgt dan ook nog eens het gratis digitale startpakket. Als je het Deugdenspel Doeboek in de webshop Kinderfilosofie koopt, krijg je de lesbrief er gratis bij.

 

Lees meer over opvoeden met deugden op de website www.keiindeugden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 107 reviews.