Your Cart

Berrie Heesen Prijs 2021 gewonnen door Kristof van Rossem

Deel dit blog:

Kristof van RossumZaterdag 17 april 2021 is de Berrie Heesen Prijs 2021 uitgereikt aan Kristof van Rossem voor zijn boek Het filosofisch gesprek. Volgens de jury een lichtvoetige, praktische én theoretische inleiding in het leiden van een filosofisch gesprek. Van Rossem kon zich goed vinden in het juryrapport. Hij zegt: ‘als begeleider van filosofische gesprekken ben ik licht en vrolijk, maar ook gedegen.’

Kinderjury

Behalve door de vakjury werd er dit jaar voor het eerst ook een winnaar door een zeskoppige kinderjury aangewezen. Deze ging naar de podcast Filosoofje van Lisa Roozen. De kinderen vonden het leuk dat er al heel veel materiaal was om naar te luisteren. Jurylid Anna vond het leuk om met haar broertjes te filosoferen over de onderwerpen uit de podcast. Na deze uitspraak werd Anna meteen door Lisa uitgenodigd om zelf mee te werken aan de podcast.

Eervolle vermelding

Terwijl daarover onderhandeld werd, lichtte jury-voorzitter Aetzel Griffioen de jury-rapporten toe. Er was een eervolle vermelding voor de Podcast ‘De natuur was hier‘ van Ilse Daems. Ze waren te spreken over het feit dat de podcast niet alleen voor kinderen was gemaakt maar ook door kinderen en dan ook nog eens met veel respect voor kinderen. Daems was ‘zo blij als tien wilde beesten met wat Aetzel zojuist heeft gezegd’.
De tweede eervolle vermelding ging naar Roeland Schweitzer voor zijn ‘Tao voor kinderen‘. Een website plus boek waarin de Tao is hertaald en vertaald voor kinderen. Volgens de jury voor kinderen een mooie manier om met Oosterse wijsheid in aanraking te komen.

Publieksprijs

Er was ook een publieksprijs te vergeven. Deze ging naar Annelies Appelhof voor haar theatervoorstelling Wie je dAn wel niet bent, een ontregelend uurtje denk-spektakel voor 10+. Kan je kiezen wie je bent? Dat is de vraag die centraal staat in de voorstelling.

Over de Berrie Heesen Prijs

Berrie Heesen is de grondlegger van filosoferen met kinderen in Nederland. In de jaren tachtig maakte hij prachtig lesmateriaal wat nog steeds gebruikt wordt.

Om Berrie Heesen te eren wordt sinds 2010 de Berrie Heesen Prijs uitgereikt aan hedendaagse kinderfilosofie-ontwikkelaars. De organisatie hiervan ligt tegenwoordig bij het Centrum Kinderfilosofie Nederland. Filosovaardig won de prijs in 2012 voor de Praatprikkels. In 2014 zat ik in de jury. Vandaar dat we de prijs een warm hart toedragen. Dit jaar is Filosovaardig daarom sponsor van de prijs.

Eerdere prijswinnaars

Filosofie wordt kinderspel met onze materialen!

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 460 reviews.